– Nostalgi er viktig, ja. Men det er enda viktigere å tenke framtid, sa Oddbjørn Wærås som mente rådmannens planer er midt i blinken.

Med seks mot tre stemmer gikk formannskapet inn for at det skal arbeides videre med planene om å etablere utleieboliger for flyktninger og andre vanskeligstilte på tomta der den tidligere Realskolen i dag opptar plassen. De tre som stemte imot, var ikke imot planen som sådan. Men de ønsker at også andre tomte- og byggalternativ skal tas med.

Ikke rett plass?

– Kanskje er ikke dette rette plassen, sa Arne Hoem som mente også Tindemuseets bygg i Jernbanegata burde vurderes.

Arne Steffen Lillehagen er helt enig at det bør bygges for å ta imot flyktninger. Men også han mener det ligger en viss bevaringsverdi i realskolebygget. Lillehagen trakk i den sammenheng inn Vangstun som et mulig alternativ. Men dette fikk blant andre Marit Nauste til å «reise bust». Slik hun ser det er Vangstun absolutt uegnet for beboelse. Dette fikk hun bekreftende nikk til av både rådmann og andre på formannskapsmøtet.

– Jeg har bodd 30 år i Rauma. Straks det kommer opp planer om utbygging, dukker vernetrangen fram i bildet, startet Nauste.

– Jeg går for rådmannens innstilling. Da er vi konkret. Jeg ser absolutt ikke noe verneverdig i realskolebygget, fortsatte hun. Torbjørn Rødstøl var enig i Naustes utsagn.

– Jeg er enig i innstillinga. Nå må vi ta farvel med bygget som står på tomta, sa Rødstøl. Oddbjørn Wærås avsluttet debatten som han startet den; med utsagn om en klar oppslutning til rådmannens innstilling:

Slavearbeid?

– Realskolebygget innebærer ikke noe verneverdig; et bygg reist av slavearbeidere – er det et minne som er verdt å ta vare på, undret Wærås seg.

Nå skal administrasjonen arbeide videre med planene for å etablere utleieboliger på kommunens areal som realskolebygget er en del av. I første omgang er det snakk om å etablere et titall utleieboliger til flyktninger og andre vanskeligstilte. Staten mener mottak av flyktninger er så viktig at de nå vil yte 40 prosent tilskudd til oppføring av den typen boliger. Tilskuddet til boliger for vanskeligstilte, er per dato 20 prosent. En utbygging som dette er basert på at utgifter til renter, avdrag og vedlikehold skal tas inn i form av leieinntekter.

Realskolebygget. Det følger også litt ubebygd areal med realskolebygget; om sommeren en lun bakgård skjermet fra trafikken i Romsdalsvegen. Foto: Øystein Talberg