Venstre-politikeren Abid Raja er for tida på valgkampturné.

«Fy søren, det er helt sykt» var Abid Raja sin spontanreaksjon da han så vegen på Veblungsnes og fikk høre hvor mange vogntog som passerte hver dag.

Raja stoppet innom Veblungsnes på veg mot Ålesund.

Gjorde inntrykk

Det kan tenkes at stoppet på Veblungsnes gjorde større inntrykk på Raja en forventet.

Mens Raja snakket med Roe Ingar Setnes, som var til stede for å fortelle om forholdene, kom det et vogntog kjørende forbi. Vogntoget passerte så nærme, at Raja skvatt til og hoppet bort fra vegen. Raja mente at denne vegen var Norge i et nøtteskall, og var enig i at det var på høg tid med utbedring av vegen.

Siv Lisbeth Krogset var en av beboerne fra Veblungsnes som var til stede. Hun var fornøyd med det de fikk ut av Raja sitt korte besøk.

– Dette var veldig bra. Vi er glade for at Arne Steffen Lillehagen inviterte oss bortover. Raja sa sjøl at det var behov for å skje noe her og jeg tror besøket gjorde inntrykk på ham.

Sightseeing i sentrum

Før Raja var på Veblungsnes, gikk han en sightseeingrunde i sentrum av Åndalsnes sammen med Arne Steffen Lillehagen og Pål Farstad. HV11 og Raumabanen var hete temaer.

– Raumabanen er veldig viktig for oss i Venstre. Faktisk så viktig at vi har satt av sju og en halv million til et pilotprosjekt vedrørende hydrogentog på Raumabanen. Vi har stor tro på gods- og turisttrafikk på Raumabanen, sa Pål Farstad. Farstad er Venstres stortingsrepresentant fra Møre og Romsdal.

Planlegges elektrifisert

Lillehagen forteller at i forslag til NTP 2018-2029 legges det opp til at alle togstrekninger sør for Steinkjer planlegges elektrifisert. Han frykter at Raumabanen blir sårbar om den står tilbake alene, og mener derfor at arbeidet med å få Raumabanen som et pilotprosjekt med en energiform som hydrogen er svært viktig.

Viktig med HV11

Abid Raja understreker viktigheten av å beholde leirer som for eksempel HV11 på Setnesmoen. Han forteller at hvis Norge blir satt under angrep, er ikke beredskapen god nok.

– Hvis noen skulle angripe Norge i dag, har vi ikke god nok objektsikring. Det norske forsvaret har ikke nødvendige ressurser til å forsvare landet vårt.

– Jeg mener at vi ikke kan være så naive å tro at et angrep ikke kan ramme oss. Vi må være i stand til å forsvare oss sjøl, og derfor har vi forpurret nedleggelsen av HV11 på Setnesmoen. Det er helt avgjørende for oss å beholde disse leirene rundt om i landet. Hvis vi legger ned så mye som enkelte ønsker, vil et eventuelt angrep være over før vi har rukket å tenke på å forsvare oss.

Arne Steffen Lillehagen forteller at det betyr mye å ha Pål Farstad og Abid Raja på besøk.

– Det er disse som utøver rikspolitikken, og da er det viktig for oss å ha en link opp til dem, så vi kan kommunisere hvilke behov lokalområdet har, direkte til dem.

Landbruk

Landbrukspolitikk var også et tema under besøket. Pål Farstad sitter i næringskomiteen på Stortinget og har arbeidet og vært pådriver i landbruk- og fiskerisaker, som ifølge ham er viktig for vårt fylke og Rauma som er blant de største i fylket. Farstad forteller at Venstres initiativ og utspill bidro til betydelig økt forhandlingsramme inntil 630 millioner samtidig som innretningen bidro til å styrke mindre og mellomstore bruk innenfor gras- og melkeproduksjonen på Vestlandet og Nord-Norge, istedenfor på sentrale Østlandet. Dette understreket Pål Farstad som viktig.