– Det er spennende å få være her, konkluderer 16 år gamle Linda Bakke.

Hun har sammen med om lag 15 andre elever fra Åndalsnes ungdomsskole, vært til stede under markeringa av frigjøringsdagen på Setnesmoen. Dagen ble også benyttet til å hedre veteraner, - med overrekkelse av medaljer.

– Det er veldig viktig at vi holder slike tradisjoner, slik at vi husker hva som har skjedd. Det er viktig for at man ikke skal gjøre de samme feilene igjen, sier Lilja Aarø Scarfi (15) om markeringa av frigjøringsdagen.

– Ja, og så er det fint at vi kan være med å hedre veteranene. At vi kan vise at vi setter pris på det de har gjort, mener Oda Stenerud (15).

Er nysgjerrig på hva de har opplevd

Etter markeringa fikk elevene spise lunsj sammen med veteranene og ansatte ved HV11. Jentene sier de har mange spørsmål de lurer på, men synes det kan være vanskelig å spørre.

– Jeg lurer for eksempel på hva som er den verste opplevelsen de har opplevd. Om de har måttet reise fra familien. Rett og slett om hvordan det var for dem, fortsetter Stenerud.

En av dem ungdomsskoleelevene får treffe, er raumaværingen Egil Sæther.

– Jeg var i Gaza i 1966 og 1967. Vi var de siste norske soldatene som var der før junikrigen i – 67, forteller han.

– Hvordan er det å være her i dag?

– Det er trivelig, det. Og så er det fint vær!

Martinus (93) var eldstemann

Eldstemann blant de 12 veteranene som fikk medaljer, var Martinus Wågbø Nerland. Men ifølge 93-åringen fra Vistdal, var han ikke så opptatt av medaljene og oppmerksomheten.

– Jeg tenkte mest jeg skulle reise hit i dag fordi jeg tenkte at jeg var den eneste. Her i området tror jeg det er bare jeg og han John Amundsen som er igjen, sier han og legger til at hele ungdomstida hans gikk med på krig og okkupasjon.

– Jeg var 40 år før jeg var ferdig med militæret, sier han.

– 10.262 nordmenn mistet livet

Distriktssjef ved HV11, John Arvid Svindland, satte det hele i perspektiv i sin tale til de oppmøtte.

– I dag er det frigjøringsdag, dagen da fem grufulle, mørke år endelig var over. 10.262 nordmenn mistet livet under krigen, forteller han, og sier videre at det i åra etter krigen etter hvert ble kjent hva nordmenn opplevde under krigen.

Svindland nevner filmene Operasjon muskedunder, Ni liv (seinere Den tolvte mann), Max Manus og Kongens nei, som noe av det som har bidratt til å gjøre dette kjent for folk flest. Han benyttet også anledningen til å hedre nylig avdøde Jon Michelet. Forfatteren som rett før han døde rakk å fullføre livsverket sitt om krigsseilerne.

– Vi vet at det kan være krevende for soldater å komme heim. De er borte over tid, og mange heime vet ikke hva man har vært utsatt for. 8. mai er også en merkedag hvor vi hedrer veteraner som tjenestegjorde i 2. verdenskrig, så vel som i FNs fredsbevarende styrker. Hver og en av dere har tatt ansvar. Og det å være veteran er en hedersbetegnelse, sa Svindland som også sa dette under talen sin:

– I dag er det mange markeringer rundt om i landet vårt. Det som vår generasjon og kommende skal ta med seg er: Frihet er ikke gratis. Den må vernes om. Det er en grunn til at vi har et forsvar, og det er en grunn til at vi bærer uniform.