Det er alle badeturisters største mareritt, og Werner Danielsen (54) fra Isfjorden opplevde det: Han ble angrepet av hai da han svømte i ved Sai Noi-stranden i Hua Hin utenfor Bangkok i Thailand.

Stesønnen tok ansvar

Når vi snakker med ham er han i sykesengen på sykehuset, men han er i godt humør og ler og spøker.

– Jeg har aldri fått større napp, sier han om da han kjente haien bite og ler.

– Jeg kjente ikke noe smerter akkurat da bittet kom. Men da jeg løftet foten og så blodet sprute skal jeg innrømme at jeg ikke var høy i hatten.

Han la på svøm og hadde et godt stykke for å komme seg inn på land.

– Jeg var redd for at flere haier skulle komme til.

Da han kom på land var det stesønnen på 13 som tok ansvar.

– Han var helt fantastisk! Alle voksne hørte på hans kommandoer, og da andre ville ta meg til et billig lokalt sjukehus var han klar på at vi skulle til et bra sykehus inne i Bangkok. Så han ordnet med transport og fikk meg hit. Jeg er så stolt av ham at jeg er helt rørt.

Storfint sykebesøk

På sykehuset har oppmerksomheten vært enorm. – Ikke bare har norsk og utenlandsk media ringt. Dette er også en situasjon som viser for et fantastisk samfunn Thailand er. Man tar vare på hverandre, og de ansatte på sykehuset har måttet stoppe mange som har villet komme med gaver og oppmerksomhet.

Han har også hatt besøk av både den lokale viseguvernøren, sjefen for turistpolitiet og en rekke andre høytstående personer.

– Du må få fram i artikkelen din at jeg bare var på feil sted til feil tid. At haiangrep skjer i Thailand er svært uvanlig, og nå vil det komme noe positivt ut av at dette skjedde med meg.

Jakter hai med droner

For nå har guvernøren bestemt at det skal settes opp varselskilt langs hele stranden, og det skal også komme opp haigjerder i form av nett utenfor stranden. Disse skal avgrense svømmeområdene. Man skal også bruke droner som skal fly over vannet og se etter hai.

– Dette vil gjøre det enda sikrere, og det er mange av de lokale glade for. I tillegg skal politiet og badevakter gå langs stranden og passe på. De er svært opptatte av å ta vare på turistene her nede, og behandlingen jeg har fått er helt fantastisk.

Werner har derfor bestemt seg for å bli i Thailand mens han venter på at foten skal heles.

– Haien bet meg tre ganger, men heldigvis gikk ingen av bittene gjennom. Jeg har sydd 19 sting og de mener at jeg blir helt frisk igjen.

Benektet haiangrep

Enkelte lokale har postet i sosiale medier at dette ikke dreier seg om et haiangrep. Men ifølge sjefen for marine- og kystdepartementet, Sophon Thongdee, er det nå bekreftet at det var en meterlang og et år gammel oksehai som angrep isfjordingen.

– Du vet, enkelte lokale er redde for at turistene skal utebli, derfor har de skrevet på nett at det ikke var hai, sier Werner.

– Men thailandske myndigheter har ikke et eneste sekund forsøkt å dysse dette ned, eller holde opplysninger tilbake. De har spilt med fullt åpne kort

Skryter av Thailand

Til vanlig bor Werner sammen med foreldrene i Isfjorden. Han er gift med thailandske Amornrat Paeng-nga og er derfor i Thailand inntil fire måneder i året.

– Jeg har reist til Thailand i over tretti år, og aldri opplevd noe sånn. Det var uflaks rett og slett, og ingen behøver å være redd for å bade her i Thailand, avslutter han.