Tor Christian Jevanord har siden han var 16 år, hatt planene klare for hvordan han ønsker å vise frem sin innholdsrike samling av krigsmateriell og bilder. Men han har ikke funnet det rette stedet – før nå.

– Dette er utrolig gunstig for meg. Sikkerheten er på plass og hotellet er bemannet 24 timer i døgnet, sier han.

Og hotelleier Ivar Åndal med familie, er veldig fornøyd med avtalen.

– Dette er en unik samling, og jeg tror ikke det er mange hotell som kan skryte av å ha en slik krigssamling i underetasjen, sier Ivar fornøyd.

Han har vært klar over at Tor Christian har sett etter egnete lokaler for sin krigssamling i lang tid, og de har vært i dialog med hverandre en god stund.

– I og med at Grandkjelleren er avviklet, da et uteliv der ikke kan forenes med det å drive et hotell, i forhold til støy, er det veldig gunstig at vi nå kan bruke lokalene til noe så flott som et krigshistorisk senter, sier Ivar.

- Stort potensiale

Han påpeker at det ikke vil bli helt slutt på utelivet ved hotellet, men at den aktiviteten vil bli overført til arrangement i kulturhuset.

Grand Hotell Bellevue er med i SIVA prosjektet der man ser på alternativ bruk av hotellets lokaler i rolige perioder. Ivar Åndal påpeker at det er en lang prosess, der de ledige lokalene i underetasjen ikke opprinnelig var med i prosjektet, men nå kan bli et stort trekkplaster for hotellet .

– Vi vet at samlinga Tor Christian sitter på, er unik. Ikke bare nasjonalt, men også internasjonalt. Det vil generere mye trafikk til både hotellet og stedet for øvrig. Potensialet i dette er stort, men hvor stort er vanskelig å se – uten en glasskule, smiler Ivar.

– Det er ingen tvil om at samlinga vil få mange krigsinteresserte til å komme til Rauma og bo på hotellet. Senteret ligger også veldig gunstig til i forhold til sentrum og cruisebåttrafikken, mener Ola Elias, som tror at senteret vil tiltrekke seg mange av de cruiseturister som man kan se til tider gå hvileløst omkring i sentrum.

– Senteret kan også brukes til skoleundervisning, påpeker Torill.

Stor nok

– Men plassen er stor nok til hele samlinga?

– Ja, det er både Bistroen og Grandkjelleren som skal brukes, og det blir til sammen cirka 300 kvadratmeter. Lokalet vil også få tre forskjellige innganger som er veldig gunstig, sier Ivar.

Tor Christian ser for seg å dele utstillingen i temaer og vil ta i bruk moderne teknologi.

– Det vil bli både film, lys og lydeffekter, regner jeg med. Jeg har jo 45 dukker med full opprusting – ikke bare av norske soldater, men også tyske, engelske og russiske. Dette blir nok bra, og når Ivar sier det blir skikkelig tilrettelagt, blir det det, smiler Tor Christian, og legger til at det at hotellet også ble bombet under krigsdagene i april 1940, er en historisk begivenhet man kan spille på.

Nå håper Tor Christian prosessen med å få ting i stand, går fort.

– Jeg har jo vært klar lenge, smiler han.

Håper på åpning til sommeren

– Opprinnelig tenkte du på å ha samlinga i Realskolebygget?

– Ja, men der var det en utfordring i forhold til både økonomi, sikkerhet og bemanning. Det er helt annerledes å få ha det her på Grand. Men Realskolebygget er et viktig bygg å verne, og man kan skape en rundsti for turister der man kan gå og se på historiske ting – som realskolebygget, Nebbatunnelen og bunkersen på Roegarden blant annet. Og så kan man ha et damplokomotiv som kan stå på jernbaneområdet som kan sette søkelyset på gulltransporten, foreslår Tor Christian.

Dette er også et konsept familien Åndal ser på som interessant. De lover at så fort alt er klart i forhold til søknader om tilskudd og bruk av diverse konsulenthjelp gjennom SIVA, vil de begynne med arbeidet med etableringen av senteret i kjelleren. De håper på åpning til sommeren, men da må alt gå knirkefritt, som Ivar sier det.

– Vi må selvsagt bruke ressurser og penger på dette, men det er ingen husleie på lokalene, så vi slipper den utgiften. Men vi må ha skikkelig sikkerhet med kameraovervåking og alarm. Utstillinga vil være ganske selvinformerende og behov for guiding, er liten.

– Jeg vil ved enkelte anledninger holde foredrag og litt guiding når det er ønskelig, men utstillingen skal kunne klare seg selv, sier Tor Christian.

– Kommer dette senteret til å bli en konkurrent til Tindesenteret?

– Nei, dette er to forskjellige ting. Krigshistorie er noe helt annet enn klatrehistorie. Det er også positivt for stedet at det er flere ting som skjer i sentrum, påpeker Ola Elias.

– Vi vil få et fantastisk «dårlig vær» tilbud, avslutter Ivar.

Krigssamlingen til Jevanord er lagret på Setnesmoa, og her, i 2013, ytret han et ønske om en dag å få vist den frem til publikum på et egnet sted. Nå er det ønsket oppfylt. Foto: Evy Kavli
Krigshistorisk senter skal etableres i underetasjen på Grand Hotel Bellevue, og her er en av de tre inngangene senteret vil få. Fra venstre Ivar Åndal, Tor Christian Jevanord, Torill Åndal og Ola Elias Åndal. Foto: Evy Kavli