Romsdalsmuseet er ikke bare et museum for Molde, men for både Vestnes, Aukra, Midsund, Sandøy, Nesset, Fræna og Rauma. Museet har syv underavdelinger, der Konfeksjonsmuseet i Isfjorden er en av disse.

– Vi har egentlig veldig mange bygninger fra Rauma her. Vi har Eide tunet fra Eidsbygda med sju bygninger, og huset til den kjente bjørnejegeren Johan Alnes står også her. Nå når vi får et nytt administrasjonsbygg, vil det selvsagt også påvirke hvordan vi kan forpakte vår kulturarv. Alt vi har samlet her, vil bli arkivert på en bedre måte enn før, og publikum vil få muligheten til å se mer av samlinga og på en mye bedre måte, sier Mads Langnes ved Romsdalsmuseet.

Jubileum

Han kan fortelle at museet i år fyller 100 år, og de kunne ikke fått en bedre gave enn dette.

– Vi er veldig glade for å få et nytt administrasjonsbygg. Det vil gjøre det mulig å få bedre magasinforhold; det vil si måten gjenstander blir lagret på. Lageret vil ligge under bakken og er ikke åpent for publikum. Magasinet vil sørge for å sikre oppbevaringsforhold, både med hensyn til temperatur, fuktighet og innbrudd, forklarer Langnes.

Publikum vil kunne få oppleve et nytt bibliotek, kafé, klasserom og utstillingsrom.

– Vi vil også få et restaureringsverksted i tilknytning til huset. Når det gjelder utstillinger, vil vi ha en del faste som vil gå over flere år, og andre dagsaktuelle, som vil skifte ofte.

– Vil det i framtida bli mer åpne avdelingsmuseer- som Konfeksjonsmuseet i Isfjorden?

– Nei, det vil bli som før, noen uker på sommeren. Men vi vil med det nye bygget, få anledning til å holde utstillinger her med gjenstander fra for eksempel konfeksjonsmuseet i Isfjorden.

– Rødven Museum har søkt om å bli lagt under Romsdalsmuseet. Er det noe dere vil vurdere?

– Det stiller vi oss i utgangspunktet positivt til. Det er en anerkjennelse av vårt arbeid at søknaden er sendt. Men Rauma kommune må oppfylle visse kriterier for at vi skal kunne legge inn en nye avdeling under Museumsparaplyen. Blant annet må vi få økonomiske ressurser slik at ikke de andre avdelingene blir skadelidende. Romsdalsmuseet har også knapt med penger, sier Langnes.

Ifølge Rauma kommunes hjemmeside er det nå nedsatt en forhandlingskomité som skal jobbe for å få i stand en avtale med å få overført gjenstandene; den såkalte «Skulehagesamlingen» og bygningene til Rødven Museum, inn under Romsdalsmuseet.

Utfordringer

Arbeidet med det nye museumsbygget vil starte opp om et års tid.

– Det gamle bygget er ikke bevaringsverdig og vil bli revet. Det nye bygget vil bli bygget på samme sted, og vi regner med at vi kan flytte inn om 3 år, sier Langnes.

Det vil bli tre år med utfordringer, men også muligheter, ifølge Langnes.

– Vi må under byggeperioden finne alternative steder å drive museet fra. Enten må vi ta i bruk andre bygninger på museumsområdet eller flytte inn i en brakkerigg. Disse tingene er ikke avklart enda, men det blir et travelt flytteår, sier Langnes.

Det nye administrasjonsbygget til Romsdalsmuseet er tegnet av Reiulf Ramstads Arkitekter; samme arkitekter som står bak Trollveggen Besøkssenter, Trollstigen kafé og eventuelt Tindesenteret på Åndalsnes.

– Det er litt artig. Vi får en arkitektonisk akse gjennom fylket med spennende og flotte bygg, mener Langnes.

Moderne. Slik vil det nye administrasjonsbygget til Romsdalsmuseet bli seende ut, ifølge tegninger fra Reiulf Ramstads Arkitekter.