Folkehelse gjelder ikke bare sykdom, men er i alt vi gjør her i kommunen, forklarer Lillian Bjerkeli Grøvdal.

Hun er folkehelserådgiver og har som jobb å utarbeide årlige rapporter på tingenes tilstand når det gjelder folkehelsa i Rauma. Ifølge loven skal det hvert 4. år gjøres en hovedgjennomgang av helsetilstanden i kommunen som skal legges til grunn for videre arbeid med en egen folkehelsestrategi.

– Men for at den skal bli så bra som mulig, vil vi ha innspill fra folket. Høre hva de mener påvirker helsa vår og hva som fungerer bra eller ikke, i dag, sier Bjerkeli Grøvdal.

Det er folkehelsegruppa bestående av alle sjefene i de ulike tjenesteområder i kommunen, som inviterer til åpent folkmøte. Øverste ansvar har rådmannen.

– Nå har man en gylden anledning til å påvirke vårt arbeid og komme med forslag. Vi håper mange kan komme og bruke denne anledningen til å si sin mening, sier Hovdenak.

Møtet er lagt til torsdag 21. september og skal holdes i rådhussalen.

– Vi har sendt invitasjoner til alle frivillige organisasjoner, politiske partier og brukerorganisasjoner. I tillegg til at vi har lagt ut invitasjonene på kommunens hjemmeside og facebookside, forklarer Bjerkeli Grøvdal.

– Hva skal skje på møtet?

– Først vil vi gi en presentasjon av hvordan folkehelsa Rauma er, gjennom rapporten «Oversiktsarbeidet 2017». I den ligger også resultatene fra Ung data undersøkelsen og borgerundersøkelsen som ble foretatt tidligere. Deretter vil det bli jobbing i grupper der deltakerne blir utfordret på en del spørsmål. Vi kaller det en dialog konferanse, sier Bjerkeli Grøvdal.

– Ja, det vil si at vi vil at hver enkelt deltaker skal tenke litt selv først, så i samtaler i gruppene, og deretter presentasjon i plenum, forklarer Heidi Skaug.

– Det hørtes litt skummelt ut?

– Nei, det er det ikke. Det er lov å ta med kompiser. Vi setter ingen store krav. Dette er en mulighet til å bli hørt, påpeker Skaug.

Medlemmene i gruppa vil få frem at folkehelse er noe alle sektorer i kommunene må bidra til og ha fokus på.

– Det inngår i alt vi gjør. Skal vi legge ut nye tomter til salg, må vi vurderer hvordan det kan påvirke folks helse. Også under opprettelse av nye arbeidsplasser for eksempel. Vi har en del utfordringer blant annet i rusproblematikken. Så det er en del ting å ta tak i, sier Bjerkeli Grøvdal.

– Hva gjør dere hvis det ikke kommer nok folk?

– Da blir det vi som bestemmer alt, spøker Øystein Valde.