Stupetårn på Jernbanekaia var et av prosjektene som gruppa for tettstedsutvikling av Åndalsnes kom med i 2012.

Stupetårnet hadde også funnet sin uprioriterte plass i lista for søknadsklare prosjekt. Men kommunestyret valgte å ta prosjektet ut av lista – blant annet på grunn av manglende godkjenning i departementet.

"Et spenstig og nytenkende innspill til hvordan kommunesenteret Åndalsnes kan videreutvikles", heter det i karakteristikken fra kultursjef Harald Krøvel i hans brev til kulturdepartementet.

Foreløpig utkast

Han poengterer i brevet sitt at prosjektet er et foreløpig utkast – at det er ei prosjektskisse som mangler politisk realitetsbehandling, blant annet. Stupetårnet har heller ikke vært gjennom noen ordinær byggesaksbehandling.

Godkjennelsen fra departementet blir derfor å se på som en idrettsfunksjonell forhåndsgodkjenning. Og det forutsettes at Norges Svømmeforbunds krav til sikkerhetsavstander og vanndybder blir overholdt.

Av prosjektgruppa blir stupefasilitetene sett på som en mulighet til bedre å kunne utnytte sjøen til fysisk aktivitet. Det finnes i dag ikke noen fasiliteter for bading i sentrum av Åndalsnes.

Visjonært

Gruppa ser også på stupetårnet som nok en mulighet til å markere kommunens visjon – det å skulle være en del av verdens beste kommune for naturglade folk. De ser også fellesnevneren for fjell som stuper ned i fjorden og et stupetårn – en attraksjon i hjertet av Åndalsnes vil være en opplevelse og aktivitet for både besøkende og lokalbefolkningen.

Et kostnadsoverslag viser at stupetårnet vil komme på rundt 1,5 millioner kroner.

Politikerne vil ta med seg forslaget i sitt videre arbeid i utviklingen av sentrum. Ei ny reguleringsplan for Åndalsnes er som kjent i startgropa.