Det synes både daglig leder for Molde og Romsdals Turistforening, Maria Holo Leikarnes og leder for 3. Rauma Isfjorden, May-Britt Roald, er en vinn, vinn situasjon.

– Vi fikk jo for flere år siden tilbud om tomt i Venjesdalen, men vi ble aldri enige om vi skulle bygge ei moderne hytte, eller ei hytte i gammel stil. Planen om hytte i Venjesdalen ble derfor lagt død, men til stadighet har spørsmålet dukket opp igjen, – om ikke DNT skal ha ei hytte der, forteller Leikarnes.

Langsiktig leieavtale

Hun synes derfor det er flott at DNT nå får muligheten til å teste ut hyttedrømmen med det som trolig ender med en langsiktig leieavtale mellom partene.

– Og når vi får samarbeidet med speiderne i tillegg, er dette ei veldig god løsning, legger hun til.

– Eiendom krever frivillighet

Også Roald er entusiastisk på vegne av Speiderbevegelsen.

– Dette vil vi fordi vi ser at å ha eiendom krever at du har frivillige rundt deg til å hjelpe til med nødvendig vedlikehold. Vedlikehold og drift av speiderhytta kommer i tillegg til speideraktiviteter hver uke. Speiderlederne gjør en fantastisk jobb med barn og unge, og sammen med turene er hverdagsaktivitetene det viktigste vi gjør. Vi ser også at det er flere vellykka samarbeidsprosjekt med DNT andre plasser, og vi har jo samme formål; å gjøre det enkle friluftslivet tilgjengelig for alle. Vi er også begge under samme paraplyorganisasjon; Norsk friluftsliv. Og så vet vi at når frivillige ressurser samarbeider, så blir det bra, sier hun og legger til at hun tror speiderne kommer til å bruke hytta minst like mye som før, sjøl om DNT skal leie den.

– En leieavtale har vi vært i dialog om i flere år. Jeg tror den blir bra for alle, sier hun.

– Vil bli mye brukt

De to poengterer at de fortsatt er tidlig i prosessen, og begge er opptatt av god dialog med hyttenaboer og at de ikke trenger uroe seg for store endringer.

– Det vil ikke skje store endringer i skallet av hytta, men den vil bli mer brukt, sier Leikarnes og trekker fram nærheten til parkeringsplassen, den fantastiske utsikta og uteplassen rundt hytta som kvaliteter som vil lokke både fjellfolk og småbarnsfamilier til denne hytta.

– Vi ser for oss at det må være booking på hytta, fordi den er såpass lita og fordi Venjesdalen er et populært område.

Ikke plass til mange

Roald forteller at den i dag har to soverom med totalt åtte sengeplasser, i tillegg til to hemser med til sammen plass til 6 til 8 voksne.

– På sikt går det an at vi bygger ei sikringsbu ved siden. Det er vanlig praksis i DNT, men det blir ikke ennå, sier Leikarnes som ellers nevner at hytta har grei standard.

– Men utedoen må oppgraderes litt.

Lederen for Molde og Romsdal Turistforening forteller videre at de i 2018 åpner Romsdalsstien, en femdagerstur som inkluderer DNT-hyttene Skorgedalsbu, Måsvassbu, Vasstindbu og Svartvassbu.

– På sikt hadde det vært artig om man kunne gå videre til Venjesdalen og hytta der. For så å avslutte med Romsdalseggen, sier hun.

Ønsker seg hyttefaddere

Både Leikarnes og speiderlederen trekker fram frivilligheten som viktig for begge organisasjoner.

– Uten frivilligheten hadde det ikke gått. Jeg vet at også speiderne har ildsjeler som bidrar. Så hvis det er noen går med ei dugnadsspire i magen, så ta kontakt. Vi trenger hyttefaddere – noen som kan hjelpe til med drift og vedlikehold av hytta, sier Leikarnes.