SØNDAGSÅPNE BUTIKKER er heller ikke nytt i vår kommune. Den siste søndagen i september var den siste røde dagen på kalenderen at vi kunne handle middag, melk, brød og oppvaskmiddel fra dagligvarehyllene. Sist søndag var dørene stengt, sikkert til glede for noen og ergrelse for andre. Det er over ti år siden Stortinget vedtok å oppheve Åpningstidsloven samt oppheve Arbeidsmiljølovens forbud mot nattarbeid for handelsansatte. Siden den gang har den eneste begrensningen på butikkenes åpningstider vært en regel i helligdagslovgivningen som setter et generelt forbud mot søndagsåpne butikker – med unntak for Brustad-buene og turistkommuner.

DEBATTEN HAR BLUSSET OPP IGJEN nå, etter at den nye regjeringa vil åpne lovverket for søndagsåpne butikker. Lokalt er det delte meninger om dette skal bli tillatt. Dagligvarehandelen vil trolig ikke ha noe valg; hvis ei kjede holder åpent vil det være nærmest umulig for andre å holde stengte dører. Kiwi, Bunnpris og etter hvert også Rema 1000 ser bort til hverandre på Øran. Innenfor andre butikker; sko, klær, data/tv, maling og gardiner – for å nevne noe – er jeg mer i tvil hva valget blir. Skal vi tro noen av dem som driver butikk på Åndalsnes, er dette ikke ønskelig. Så spørs det da hvordan de responderer hvis det etter hvert nyrenoverte handlesenteret på Øran holder åpent på ukas eneste røde dag.

DU SKAL HOLDE HVILEDAGEN HELLIG, heter det i det tredje budet. Vi forstår godt at KrF med Knut Arild Hareide, høgt og tydelig, sier nei til åpne butikker på søndager. I Oslo ivrer en del for at butikkene skal være åpne; det argumenteres blant annet med at sjøl i hovedstaden er det «helt dødt» på denne dagen og at turistene etterspør og forventer åpne dører. Kanskje noe å tenke på for Åndalsnes og Rauma også; turister rusler rastløse rundt og kikker inn i butikkvinduene på Åndalsnes når de ankommer i tusentall sjøvegen. Også de som kommer med bil og tog kikker ser rundt og spør hvor de kan få handlet dagligvarer og andre ting.VI SKAL holde hviledagen hellig, i den grad søndagen er hviledag for absolutt alle. Jeg tror vi ikke kommer utenom tilpasningene og forventningene.

Det er for lengst slutt på da jeg gikk i butikken med mine foreldre og butikkdørene stengte klokka 17 fredager og klokka 13 lørdager. Da innehaveren vridde om nøkkelen var det en bekreftelse på at helga var kommet. Men det er så mange ting som har endret seg fra 1970-tallet at sjøl en kar i min alder føler det er riktig at butikkene holder åpent på søndagene. De jeg tenker mest på er de som jobber disse dagene. Men det er fortsatt flere som søker jobb enn som får jobb. Derfor er jeg sikker på at butikkene får vaktlistene til å gå opp. Det klarer sjukeheimene, bensinstasjonene og for den saks skyld mediene. Det er fortsatt slik at regelen om 37,5 eller 35,5 timers uke gjelder. Derfor skulle den biten av bekymring som fagforeningene uttrykke kunne løse seg.

SØNDAGSÅPNE BUTIKKER i Molde og Ålesund samtidig med stengte butikker på Åndalsnes eller andre steder i Rauma gjør trolig ikke handelslekkasjen mindre. Det handler om å tenke offensivt, være med på utviklingen uansett hvor lite man eventuelt måtte like den. Prisene vil nok ikke akkurat synke som følge av søndagsåpne butikker. Men så lenge forbrukeren er villig til å betale og ønsker seg åpne dører også på søndagene, kan det være en vinn-vinn-situasjon for selger og kjøper. «Kunden har alltid rett», heter det. La de ha muligheten til å handle på søndagene også.God helg!Lars Smisethjellredaktør