Konklusjonen er foretatt etter en analyse av hva man bør satse på – folkebad eller en større svømmehall – i Rauma. Beliggenhet er vurdert; det samme er kostnader og ikke minst hvilket besøkspotensial et folkebad vil ha på Åndalsnes.

Asplan Viak mener det bør etableres en rådgivergruppe allerede i starten av inneværende år. De skal blant annet komme fram til hva som vil være beste beliggenhet – Samfunnshustomta eller Fjordtomta i nærheten av Stokkekaia.

Asplan Viak mener det allerede i 2013 bør settes av 2 millioner kroner til gjennomføring av et skisseprosjekt, valg av tomt og start med forprosjektet. I 2014 ser de for seg at det bevilges 5 millioner kroner til fullføring av forprosjektet, et vedtak om videreføring og starte detaljprosjektering.

I 2015 bør det bevilges 13 millioner kroner til fullføring av detaljprosjektet, gjennomføring av en anbudsrunde og byggestart.

I 2016 vil det være behov for 40 millioner kroner til bygging. I 2017 kan folkebadet stå ferdig med en sluttbevilgning på 30 millioner kroner minus forventa spillemidler 15 millioner kroner og refundert moms.

Suksess i Østfold

Forventa driftsutgifter etter at anlegget er i drift vil være fra 5 til 8 millioner kroner i året – ifølge Asplan Viak.

De trekker fram et tilsvarende råd de ga Askim kommune i 1995. Østfoldbadet sto ferdig i 2000.

"Alle innbyggerne og hele næringslivet elsker det og de politikerne som gjorde det modige vedtaket den gang. Østfoldbadet utvides nå med et ekstra basseng i tillegg til treningssenter", skriver Eyvind Øglænd Marcussen i oppfordringen sin.

Utvider

Et annet anlegg rådgiverne viser til er Sørlandsbadet – et moderne folkebad som ble etablert i Lyngdal kommune. Dette er en kommune som befolkningsmessig er like stor som Rauma. Potensialet for besøkende er for en stor del lik. Rauma og Åndalsnes kan vise til et enda større potensial når det gjelder eventuelt besøk fra turister – ikke minst cruiseturister.

Sørlandsbadet er utvidet to ganger siden oppstarten i 2007. Asplan Viak skriver i rapporten sin at dette badeanlegget er så populært at man har innført en ny tidsregning – før og etter badeanlegget.

To tomtealternativ

Sørlandsbadet ble forespeilet et besøkspotensial på mellom 130.000 til 170.000 årlig. Etter fem års drift er besøkstallet på mellom 185.000 og 205.000.

Innhold i anlegget er viktig – det samme er beliggenhet og ikke minst tilgjengeligheten.

Asplan Viak har vurdert to tomtealternativer på Åndalsnes. Samfunnshustomta, der beliggenhet nært opp til skoler og kulturhus er viktig nettopp med tanke på nærheten. Velger man Sjøtomta er det midt i blinken med tanke på omgivelser og beliggenhet.

Tusener av besøkende

De som står bak rapporten tror besøkstallet vil ligge på mellom 30.000 og 40.000 i året, fra fastboende i Rauma. I tillegg anslår Asplan Viak at besøk fra reiselivet vil utgjøre mellom 30.000 og 45.000. Da er det en forutsetning at badeanlegget er attraktivt nok.

Ved dårlig vær tror man at besøket vil øke ytterligere.

Totalt sett anslår Asplan Viak et besøkstall på mellom 68.000 og 95.000 årlig.

Rundt 100 millioner

Asplan Viak har tatt utgangspunkt i 16 badeanlegg rundt om i Norge og funnet fram til at et kostnadsoverslag for et anlegg i Rauma vil ligge på fra mellom 90 til 111 millioner kroner eksklusiv moms – alt etter hvor heldig man er med finansieringen.

De ser for seg en utbygging i tilknytning til sjøfronten med flere fordeler enn om man skulle velge Samfunnshustomta som byggeplass. Et fjordbad vil innebære utvikling av sjøfronten på Åndalsnes. I tillegg kan man etablere ei bystrand ved siden av. Beliggenhet i området nord for Troa vil gi en større tomt med bedre parkeringsmuligheter, blant annet.