DET BLIR SPENNENDE å se om vi verdsetter tv-aksjonen i morgen ettermiddag. For å verdsette så er det avgjørende at vi gir så det monner under aksjonens slagord «Dagene som forsvinner». Tall viser at 70.000 har demens i Norge og 10.000 får sjukdommen demens hvert år. Og det er ikke slik at bare de gamle blir berørt av sjukdommen; helt ned i tenårene er sjukdommen påvist. Noen vil si at dette er et offentlig ansvar. Men sjøl i oljenasjonen Norge er det langt ifra slik at vi kommer til dekket bord; ei heller i Helse-Norge.

DET BLIR SPENNENDE å se om Rauma snart kan ta steget opp i det øvre sjikt for giverglede i Møre og Romsdal. Vi har vært rundt gjennomsnittet; litt for ofte et stykke unna det også når det gjelder utrekna antall kroner per innbygger. I fjor endte bøsseinnsamlinga på ganske så nøyaktig 185.000 kroner. Dessverre var fjorårets innsamla beløp det tredje året på rad med nedgang. I 2011 puttet vi 210.000 kroner i bøssene og i 2010 224.000 kroner. Det er derfor på høg tid at vi tar steget oppover igjen, at vi er heime når bøssebærerne ringer eller banker på døra di i morgen ettermiddag. Nå er aksjonstidspunktet i Rauma så seint innenfor den nasjonale tidsramma at du får tid til søndagsturen før du får besøk. Og skulle du ikke være heime, så kan du få gitt ditt bidrag likevel; sjekk nettet eller NRK sine sendinger så får du nødvendig informasjon.

DET BLIR SPENNENDE å om du også velger å støtte andre arrangement nå som høstmørket har senket seg. Det er nok å nevne basarer, bruktsalg, konsert og møter. Bare nå i helga har du fort et tosifret antall arrangement å velge mellom. Høst er lik basartid; høst er mørketid. Og høst er for noen en tyngre tid enn for eksempel våren; det er mørkt når vi står opp om morgenen og mørket senker seg også når vi tar turen heimover etter arbeid.Kort sagt så har døgnet flere mørketimer enn med dagslys også etter at vi om ei uke stiller klokka en time tilbake. Det er spesielt viktig på denne tida å komme seg ut for å treffe andre, støtte opp om arrangement og la dagene og kveldene bli litt mer meningsfylte i ei litt tyngre årstid.

DET BLIR SPENNENDE å se om politikerne velger å stå for utspillet som de strategisk kom med i forkant av det første folkemøtet, på Åfarnes, onsdag kveld. Utspillet hvor det synes å være tverrpolitisk enighet om å bevare ungdomsskolestrukturen med tre skoler. Dessuten var det spennende å følge debatten og avstemningen da kommunestyret tirsdag skulle avgjøre barnehagestrukturen i Isfjorden. I begge disse sakene ble konklusjonen slik de fleste brukerne ønsket seg. I begge sakene har det vært debatt og debatt er bra. Men det kan også ha skapt unødvendig uro blant noen som spør seg når neste utspill kommer hvor de igjen må «slåss» for sine synspunkt.

DET BLIR SPENNENDE å følge debatten som vil komme om innsparinger fra kommunens side utover høsten. Om rådmannen får bonus eller ikke er jeg ikke så opptatt av; det viktigste er om politikerne finner ut hvordan de skal forvalte hver krone på en fortsatt fornuftig måte. For å følge med i utviklinga må det tas grep for å oppfylle den visjonen; avgjørelser som naturlig nok ikke vil bli like godt mottatt hos alle. Politikere er blant annet krystallklare på at vi har et overforbruk på grunnskole og et tilsvarende underforbruk av ressurser til pleie og omsorg.

God giverhelg!

Lars Smisethjellredaktør