Flere bønder har hevet øyenbrynene når de har fått slakteoppgjøret i år.

– Jeg visste at prisen hadde gått mye ned, men at nedgangen for et lam var rundt 15 kroner på to år, var mer enn jeg hadde regnet med, forteller sauebonde Torbjørn Bruaset fra Måndalen.

Sjokket var likevel størst når det gjaldt prisen for voksen sau.

– Her fikk jeg betalt 21 øre per kilo, eller 7 kroner og 96 øre for hele slaktet. Også sauene uten fetttrekk ble betalt med bare rundt tre kroner per kilo, forteller han.

Stor nedgang

Bruaset forteller at han nylig fant igjen oppgjør fra slakteriet fra oktober 1981.

– Jeg ryddet opp i gårdspapirer da jeg kom over det. Den gangen fikk jeg 32,80 kroner for stjernelam, eller 6-7 kroner mindre enn i dag. Også i 1981 hadde jeg en sau som var alt for feit, og den fikk jeg 21,10 per kilo for, mens en normalfeit sau hadde en pris på 28,30 per kilo.

– Det er kanskje ikke helt sammenliknbart, siden vi har litt andre tilskuddsordninger i dag, men det sier litt om hvilken endring som har skjedd, sier han.

– Slakteoppgjøret i år er av mine største nedturer som sauebonde. Å ha sau i liten skala koster mye mer enn man får tilbake. Man betaler for å produsere kjøtt, i stedet for å få betalt, sier han.

Overproduksjon

Rauma er den tredje største jordbrukskommunen og største sauekommunen i Møre og Romsdal.

Bruaset, som selv har om lag femti vinterforede sauer, mener det er sammensatte grunner til at prisene har gått ned, og en av grunnene er overproduksjon.

– Den overproduksjonen vi har fått kan ikke forsvare så stor reduksjon i pris til produsent, mener han, og legger til at omlegging av landbrukspolitikken og regjeringens sterke satsning på stordrift må ta mye av skylda.

– Slakteriet jeg bruker hadde for øvrig gjerne tatt imot mer dersom de hadde kunnet, sier han.

Lite attraktivt med sau

Bruaset er bekymret for at enda flere bruk skal legges ned.

– Så lave slaktepriser gjør det jo ikke attraktivt å overta en gård. Jeg er pensjonist og kunne sluttet på dagen, men dette er en hobby og interesse jeg har hatt hele livet. Det er derfor jeg fortsatt holder på, sier han.

For noen uker siden skrev Bruaset et innlegg i avisa Nationen om de lave prisene.

– Jeg har fått en del tilbakemeldinger fra folk som er i samme situasjon som meg. Jeg savner egentlig at noen forsvarer systemet, sier han.

– Latterlig

Halvor Holm på Åfarnes er en annen bonde som reagerer på slakteoppgjøret. Totalt for to søyer med prima kjøttkvalitet fikk han omtrent en femtilapp. Den ene av de to fikk han bare fem øre kiloen for.

– Det blir bare latterlig, sier han.

– Et sammensatt bilde

Hilmar Kleppe er styreleder i Møre og Romsdal sau og geit. Han forteller at det er et sammensatt bilde.

– Kilosprisen varierer både etter på slaktekvalitet og etter når man leverer inn. Hvis man leverer midt i «høgsesongen» på slakteriene vil man få mye mindre, enn om man venter noen uker, forklarer han, og legger til at det er opp til bøndene selv å sørge for at de får så godt betalt som de kan for dyrene.

Men han presiserer at han mener prisen bøndene for sauekjøtt er alt, alt for lav, generelt.

– Her burde slakteriene og industrien ta skjeen i begge hender og utvikle nye produkt av sau, sier han.