Åndalsnes Avis har lørdag ei reportasje om samarbeidet mellom Siv Yun Haugland og Marielle Fostervoll. De to har slått seg sammen og har utviklet ernæringsveiledning, mental trening og også vanlig treningskurs på nett. De formidler også pulveret som tv-programmet Helsekontrollen tok for seg denne uka.

Påstår det er pyramidesalg

TV 2 skriver på sine nettsider at tv-programmet avslører at pyramideselskap tjener millioner på sukkerpulver. Ifølge TV 2 var det den tyske bilmekanikeren Rolf Sorg som på 90-tallet startet selskapet PM International med salg av vitaminpulveret «Fitline». Ifølge TV 2 selges pulveret i dag via nettverk i 35 land, og selskapet omsatte i fjor for svimlende 3,5 milliarder kroner. TV 2 skriver videre at pulveret er ifølge PM International laget utelukkende av økologisk frukt og grønnsaker og skal ha egenskaper som ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo Bjørn Skålhegg, mener ikke er mulig.

På sosiale media, også blant raumaværinger, debatteres det om pulveret har en effekt, eller om dette er lureri.

Siv Yun Haugland sier at hun og Fostervoll ikke selger pulveret, men at de formidler det.

– Vi anbefaler det fordi vi har hatt gode resultat av det sjøl, sier Haugland som sier hun ikke får penger, men om hun formidler det videre til åtte personer, så får hun gratis produkt. Hun sier dette er en mulighet alle har.

– Føler du deg truffet av kritikken som Helsekontrollen kommer med?

– Jeg føler meg ikke truffet og synes at all info de kom med var helt feil. Det var vinklet helt feil, og jeg kjenner meg ikke igjen.

– Hva mener du er feil?

– Ikke noe av framstillingen av alle elementene i produktet er tatt med. De har også påpekt at dette er pyramide. Hadde det vært pyramide hadde det vært ulovlig i Norge. Vi driver nettverkssalg på lik linje med tupperware og aloe vera. Det formidles på samme måte.

– Så pulveret består ikke i hovedsak av druesukker?

– Nei, det gjør det ikke. Det er næringsstoffer, vitaminer og mineraler. I programmet tar programlederen fram en pose med farin. Det blir feil. Søtning er mye mer enn farin. Hadde det vært farin hadde ikke så mange diabetikere hatt så god virkning av det. Hadde det vært farin ville de blitt veldig sjuke. Og så vises det til ei dame som har mistet sukkersuget sitt, og gjennom programmet får man inntrykk av at det er fordi man får i seg så mye sukker gjennom pulveret. Men det er ikke slik det fungerer. Spiser jeg mye sukker, trigges sukkersuget, det lindres ikke, svarer Haugland.

Hun sier videre at det er viktig å ha et fora som Helsekontrollen kan være, men synes ikke noe det hun opplever som ei heksejakt og ikke nøytral journalistikk.

Hun har sjøl opplevd stor forbedring i livskvaliteten etter at hun begynte med det kritiserte produktet.

– Kan forbedringen skyldes andre ting?

– Det er ene og alene kred til produktene. Jeg har testet ut så mye i alle de åra jeg var sjuk. Endringen er dramatisk etter at jeg begynte med dette.

– Men PM International svarer ikke på kritikken?

– Jeg skjønner hvorfor de stiller kriterier. Og jeg skjønner at TV 2 ikke kom inn på generalforsamlingen. Man slipper ikke uvedkommende inn på hvilke som helst andre generalforsamlinger heller. Jeg tror uansett at PM International vil svare på kritikken etter hvert.

Marielle Fostervoll er opprørt over det hun kaller grove beskyldninger fra TV 2.

– Vi har mye dokumentasjon. Det finnes utrolig mye rart vi kan kjøpe. Her vet jeg at jeg får det som står på boksen. Det er kvalitet.

TV2 har lørdag svart på kritikken fra Haugland