– Vi måtte finne en måte å få flere inntekter på. Så i 2015 begynte vi reise rundt og samle inn flasker fra lokalbefolkningen. I løpet av disse to årene har vi samlet flasker til 160.000 kroner, smiler Therese Reiten Antonsen, leder av Holmemstranda idrettslag.

Hun forteller at det har vært litt av en jobb å samle inn og like mye å få pantet alle flaskene.

– Fire ganger i året har vi samlet inn flasker og så har vi fordelt jobben med å pante flaskene i automater på Åndalsnes. Vi er glad for at det nå er en grossist som henter alle flaskene for oss og kjører de til Ålesund, sier Antonsen og viser fram det nye lageret med flasker som har samlet seg opp i kjelleren på flerbrukshuset.

Dugnadsinnsats

Flerbrukshus er i tillegg blitt bygget med tilskudd av tippemidler på 1.224.000 kroner og en formidabel dugnadsinnsats.

– 4.500 dugnadstimer har gått med. Kveld etter kveld har vi holdt på. De som ikke kunne snekre, har bakt kake. Både unge og gamle har bidratt, forteller Antonsen som har invitert avisa til omvisning på det ferdige huset, som offisielt ble åpnet i fjor høst.

– Men da valgte Mannen å røre på seg så vi kom litt i skyggen, smiler Antonsen som også har med seg flere fra styret i idrettslaget til møtet; Jan Tore Flovikholm som er leder for Trailklubben, Tor Arne Slemmen, som sitter i hovedstyret og Stig Hatlen, primus motor for dugnadsgjengen.

Fire år med bygging

Byggeprosessen startet allerede i 2013. Da ble tomta ryddet. I 2014 ble murene støpt.

– Det var viktig å få til et hus som dekker det behovet bygda har. Det er mange lag og organisasjoner som leier her; Velforeningen, 4 H og Trail har lagerplass her. Langfjorden fotballklubb er en av dem som bruker huset mest. Vi har også et samarbeid med Mittet idrettslag om idrettsskole og lysløyperenn – deres lysløyper, forteller Antonsen.

– Men hvorfor et idrettshus for Holmemstranda her på Åfarnes?

– Åfarnes har alltid vært basen for oss – helt siden idrettslaget ble dannet 30. desember i 1930. Det har vært mye aktiviteter oppover i åra. Vi hadde tidligere en liten kjeller på skytebanen der vi hadde garderober, og privatfolk hadde kjellerne sine fulle av diverse utstyr. Fint å få samlet alt på en plass, sier Flovikholm.

Moderne

Huset fremstår som en moderne villa med alle hjelpemidler som hører til. Antonsen røpet at de har fått stor støtte av lokale bedrifter, særlig Monter som har de gitt gode priser og hjelp med tegninger. Men de har også har fått hjelp av en arkitekt som bor i bygda.

– Ingvild Gjerdset har kommet med tegninger og ideer og vi har diskutert det estetiske mot det praktiske – og ikke minst det økonomiske. Det har vært en balansegang. Vi er veldig fornøyd med hvordan det har blitt. Særlig spiletaket. Det har gjort at det er fin akustikk i oppholdsrommet her og på åpningsfesten med 50 personer, kunne vi prate fint sammen, sier Antonsen.

Fungerer fint

Huset sto helt ferdig i mars og det første store arrangementet var aktivitetsuka før skolestart i høst.

– Da var det 30 unger her og det fungerte veldig bra. Vi hadde også et trailstevne her i juni, forteller Flovikholm.

Lokalbefolkningen kan også leie huset og det blir brukt til både bursdagsfeiringer, møter, yoga og aktivitetssted for unger. Langfjorden fotballklubb har sin kunstgressbane rett ved siden av huset og flere fotballklubber kommer for å trene på banen i løpet av vinterhalvåret.

– Litt av poenget med flerbrukshuset er å få bedre toalettfasiliteter. Vi har et toalett med en utvendig dør som de som holder på ute, kan bruke, forteller Antonsen som gjerne vil få fram at idrettslaget også har hatt et annet stort millionprosjekt på gang samtidig.

– Vi har bygget turstien på Herjevatnet. Men vi har delt oss inn i komiteer så det har gått på et vis. Vi støtter hverandre godt, sier Antonsen som også vil rette en stor takk til lokalbefolkningen.

– Det er bygdefolket som gir oss pengene gjennom panteflaskene, slik at dette går rundt. Det setter vi stor pris på.