Søndag formiddag kom statsminister Erna Solberg til Rauma. Hun dro rett til Lyngheim for å møte beboerne under Mannen.

Hjemme hos Gunn og Jørgen Sogge ble det servert kaffe og sveler. Og der fikk beboerne muligheten til å fortelle hvordan de opplever stadig vekk å bli evakuert.

Etter en tur i fjøset, der lamminga foregikk for fullt, kunne statsministeren fortelle at besøket hadde gjort inntrykk.

- Hva kan regjeringen bidra med for å løse den vanskelige situasjonen?

- Vi skal høre på de ønskene de har, og ett av de er det kommunen har formidlet om muligheten til å få et unntak fra regelverket som nå gjør at du ikke kan gjøre forbedringer på eiendommen. Det ligger nå inne til vurdering, og det skal vi se på, sier statsminister Erna Solberg.

- Det vil også være en mulighet, men det er ikke det som er ønsket foreløpig. Ønsket her er å kunne drive gården videre.

Hvilket inntrykk gjør det å komme hit?

- Jeg har vært i Åndalsnes før og hilst på dem; da var det andre gangen de var evakuert. Nå har de vært evakuert høst etter høst etter høst. Det skjønner man er en påkjenning. Og når man kommer her og ser, så skjønner man at det er en påkjenning å tenke på at man bor rett under et fjell at det kan gi et ras når som helst på høsten når det er regn.

- Hvordan ser du på beredskapsbygg?

- Jeg kan ikke kvittere ut enkeltsaker på stående fot. Men muligheter for beredskap ved flytting vil være ett av tiltakene på kort sikt. Men jeg oppfatter at hovedproblemet er utbedringer på fjøs, på byggene her, fordi det er et byggeforbud nedlagt på grunn av rasfaren.

- Hva kan du gjøre for Gunn, Jørgen og de andre som bor i området?

- Det viktigste budskapet er frustrasjonen knyttet til bygge- og deleforbudet som dreier seg om vedlikeholdet og opprusting av anlegget; at man føler at man ikke kan investere og gå videre. Det er naturlig at det er bygge- og deleforbud under Mannen for store nyutbygginger. Men å vedlikeholde de områdene man har på disse stedene, vil være naturlig at man gjør.

Se videointervju øverst i artikkelen.

Statsminister Erna Solberg med fjellet Mannen i bakgrunnen. Foto: Per-KristianBratteng