Anbefaler at samfunnet gjenåpner

Regjeringen bør ved månedsskiftet gå videre i sin gjenåpningsplan til en «Normal hverdag med økt beredskap», mener Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

Helsedirektør Bjørn Guldvog og Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet på regjeringens pressekonferanse om kornavirus-situasjonen.   Foto: Terje Pedersen

Nyheter

Helsedirektoratet og FHI anbefaler at samfunnet gjenåpner rundt månedsskiftet september/oktober.

Det kommer fram i det faglige grunnlaget de har levert til regjeringen. Det faglige grunnlaget ble offentliggjort klokka 10 fredag. To og en halv time før regjeringen skal holde en pressekonferanse om koronasituasjonen.

Ved det regjeringen kaller «Normal hverdag med økt beredskap» forsvinner de fleste nasjonale koronatiltakene, og befolkningen vil i svært liten grad bli påvirket av pandemien i hverdagen.

Regjeringen har tidligere varslet at tiltakene som vil oppheves ved videre gjenåpning, er enmetersregelen, restriksjoner knyttet til arrangementer og sammenkomster oppheves, innslippsstopp og krav om bordplassering på serveringssteder forsvinner.

Det vil fortsatt være krav om at man skal isolere seg hvis man har covid-19, og trafikklysmodellen er utgangspunkt når det gjelder smittevern i skoler og barnehager.