Sikkerhetsvakt slettet bilder fra frilansfotografs telefon

– Det var veldig ubehagelig og jeg følte meg nesten antastet, sier Arnt Morten Olsen.

Arnt Morten Olsen likte veldig dårlig det han opplevde og sier han følte seg nesten antastet da en vakt tok tak i telefonen hans og slettet bilder han hadde tatt.   Foto: Stein Siem

Nyheter

Arnt Morten Olsen var ute på frilansoppdrag for TV 2. Han var oppe tidlig på morgenen for å ta bildet av damplokomotivet som hadde kommet til kaia på Åndalsnes fra England. Et lokomotiv som skulle brukes under produksjonen av filmen Mission Impossible.

– Det var i sjutida på morgenen at jeg akkurat hadde rukket å ta tre bilder med mobiltelefonen, sier Arnt Morten før han forteller at han hadde vært ute også kvelden før og hadde gjort filmopptak i mørket. Men han ville også sikre seg bilder når det var lyst.

– Plutselig kom det gående en person mot meg fra et vaktselskap med ganske resolutt og myndig gange. Han sier det er ulovlig å ta bilder og at bilder jeg har tatt må slettes, og det med en gang. Jeg ble ganske overrumplet, sier Arnt Morten og tenkte fort at han ikke hadde gjort noe ulovlig. Han var på et offentlig sted i jernbaneområdet på Åndalsnes, det var ikke skiltet noe som helst om at det var ulovlig å oppholde seg der og det var ikke noe skilt om noe fotoforbud.

– Jeg spurte derfor hvor han hadde det fra, forteller Arnt Morten. Til svar fikk han at det var fra høgeste hold. Noe som ikke ble videre konkretisert da Arnt Morten spurte hvem det var.

– Litt forfjamset svarte jeg bare at jeg ikke kunne å slette bilder. Da tok han tak i telefonen min og slettet bildene mens jeg også holdt i telefonen. Jeg følte meg nesten antastet og opplevde som både provoserende og ubehagelig. Han truet også med politianmeldelse om jeg ikke slettet bilde mens han så på, forteller Arnt Morten. Like etterpå kjente han at det kokte innvendig og han tok umiddelbart kontakt med Arne Rovick i TV 2. Det var han som hadde gitt Arnt Morten fotooppdraget.

Avdelingsleder Christian Myren ved PSS Securitas i Møre og Romsdal skriver til TV 2 i en tekstmelding at de er lei seg for det som skjedde.

– Vi beklager hendelsen i Åndalsnes, samt at vi ikke har anledning å møte for intervju. Vi har hele vegen respektert pressen og dens jobb, og opplevd et godt klima oss imellom, på tross av at vi har hatt forskjellige arbeidsoppgaver, skriver Myren.

– Jeg er glad for at PSS beklager, og at dette dermed framstår som en uheldig enkelthendelse og ikke som et resultat av en bevisst strategi for å holde media unna et offentlig sted. Jeg er likevel forbauset over at et selskap som har ansvar for sikkerheten til en så stor filmproduksjon, ikke sørger for at de ansatte kjenner reglene, sier nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 til TV 2.

Hun sier det virker som om ting har gått helt av skaftet fordi Tom Cruise er på besøk.

– Det er mildt sagt alvorlig at en sikkerhetsvakt i praksis tvinger en fotograf til å slette bilder, som er tatt helt lovlig på et offentlig sted.