Én times kø på Rampestreken – etterlyser køkultur

– Vi vil oppfordre gjestene våre til å ta hensyn så det blir plass til alle, sier Ivar Brennhovd hos Norsk Tindesenter.

Kø: I helga var det mange som tok turen til Rampestreken, som førte til kø på over én time for å komme seg utpå den populære utsiktsrampen. Bildet, som har kølignende tendenser, er et arrangert bilde fra Kjolefjellfestivalen i 2014.  Foto: Evy Kavli / Arkiv

Nyheter

Med pinsa kom sommeren til Rauma, og med det også masse turglade mennesker som ville ta turen opp til Rampestreken. I helga var det så mange der oppe at man måtte vente lenge i kø for å få tatt turen ut på den populære utsiktsrampen.

– I perioder var det over én times ventetid der oppe, sier daglig leder Ivar Brennhovd hos Norsk Tindesenter til Åndalsnes Avis.

I sommer er det ventet mange besøkende til Rauma, og da særlig til turistmagnetene Rampestreken og Romsdalseggen. Brennhovd mener at kødannelser på populære turistmål er noe man må regne med.

– Sånn er det og sånn blir det, sier han og legger til at han tror mye av dette har med køkultur å gjøre.

– Et problem er at noen bruker mye tid ute på Rampestreken, uten å bry seg om de som står i kø bak. Derfor vil vi lage skilt som oppfordrer folk til å være raske og ta hensyn til alle bak seg. Tar man hensyn blir det plass til alle, og da vil flere få oppleve den fantastiske utsikten.

– Fantastisk

Brennhovd forteller videre at han er veldig fornøyd med at så mange tok turen til Rampestreken i pinsa.

– Det er kjempehyggelig at det kommer så mange gjester. Det har lenge vært usikkert hvordan sesongen kommer til å bli, så det er fantastisk at så mange tok turen, sier han.

Håpet er at dette vil bli gjennomgangstonen for sommersesongen.

– Vi i reiselivsbransjen har hatt en vond tid, slik som alle andre. Næringa har blitt ekstra berørt siden vi er avhengige av den korte tida kasseapparatene er åpne. Drømmen er at volumet utover sommeren vil holde seg på samme nivå som det var denne helga og den forrige, sier han.

Tilrettelagt

Tindesenteret er også i gang med å montere tellesystemer både på Romsdalseggen og på vegen til Rampestreken. Tanken er at man da kan informere besøkende om hvilke tider på døgnet det er best å ta turen opp, og dermed slippe en del av kødannelsene.

– Den som måler opp til Rampestreken blir satt opp nå i disse dager, mens den på Romsdalseggen vil bli satt opp i løpet av en 14 dagers tid. Disse kan både sende og motta signal, og på skjermer på Tindesenteret vil vi kunne se at det for eksempel er 3.217 personer som har passert på Romsdalseggen, eller at 5.412 har passert opp til Rampestreken. Dermed kan vi se når det er mest kø der oppe og informere og justere deretter, sier Brennhovd.

Blant annet kan dette innebære å anbefale turer til andre tider på døgnet.

– Hvorfor ikke ta turen sent på ettermiddagen og se sola gå ned i sjøen? Ved å ha konkrete data kan vi legge til rette for dette, og informere om gunstige tidspunkt. Samtidig kan vi følge opp med at bussen til Romsdalseggen ikke bare går om morgenen men også om kvelden, legger han til.

Forsvunne plakater

Smittevernreglene som har blitt innført over hele landet som følge av covid-19 gjelder også for destinasjoner som Rampestreken og Romsdalseggen. Etter å ha forespurt Folkehelseinstituttet (FHI) om konkrete tiltak fikk de som svar at de ble bedt om å henge opp opplysningsplakatene fra FHI, noe som også har blitt gjort. Disse har imidlertid ikke fått stå i fred.

– Vi vet at de har blitt tatt vekk, og har vært der oppe flere ganger med nye. Vi har også hatt håndrens der oppe som også har forsvunnet. Det er et praktisk problem, og synd at ting vi setter opp blir tatt, sier Brennhovd og legger til at de vil sørge for at de er der oppe ofte.

– Vi som jobber her på senteret jobber også som guider, så vi legger opp til å ta en daglig sving innom med nye FHI-plakater. Samtidig vil vi forsøke å sette ut håndrens. Jeg håper at de får stå i fred, og at folk tar hensyn til at det kommer folk etter som har bruk for dem.

– Kommer dere til å desinfisere rekkverket på Rampestreken også?

– Hadde dette vært i mars hadde vi nok også stengt Rampestreken. Vi følger myndighetene og FHIs anbefalinger, som er at den kan holdes åpen. Vårt ansvar er at det opplyses om covid-19 med plakat, vi har ikke fått noe pålegg om at vi desinfiserer daglig.

– Hva med overholdelse av smittevernreglene?

– Dette er et område for allmenn ferdsel, så vi har ikke noen råderett eller hjemmel i at vi kan pålegge noen hvordan de skal gå. Det vi kan gjøre er å oppfordre så godt vi kan, så er det opp til hver enkelt av oss til å ivareta disse oppfordringene.