–Det blir nok rekordsein åpning av Trollstigen i år

Roar Vikhagen i fylkeskommunen er ganske sikker i sin sak. – Det er store skader på vegen og rasfaren er ikke over, sier han.
Nyheter

Den seineste åpningen som har vært på Trollstigen er ifølge Roar Vikhagen den 6. juni. I år blir det nok enda seinere.

– Ja, det vil ta tid i år. Vi har fått brøytet over fjellet, men det er reparasjonene som vil ta tid. Det var mye som ble ødelagt av de rasene som gikk i forrige uke, sier Roar Vikhagen, byggeleder i samferdselsavdelingen i Møre og Romsdal fylkeskommune.

Brøytingen av Trollstigen begynte i år mandag 20. april, men stoppet igjen allerede fredag 8. mai, på grunn av snøvær og stor rasfare. Nå har de fått begynt på igjen, men å få reparert skadene på vegen, må de vente med.

– Vi håper på neste uke. Vi kan nemlig ikke stå på et sted for lenge av gangen, på grunn av rasfaren. Men vi håper at forholdene skal bli bedre over helga, hvis det kommer varme, sier han.

Nye store og farlige ras:

– Helt Texas i Trollstigen

– Det vi nå har sett viser hvor ekstremt farlig det er i ferdes i Trollstigen akkurat nå.


– Hvor store skader er det på vegen?

– Det er mange meter med veg; 50–80 meter fordelt på Bispelinja og Kjellstadlinja, der kanten er rast ut.

– Dere snakket om Byksefonna på Norddalsida tidligere, at den kunne stoppe dere. Er den gått nå?

– Nei, den ligger fortsatt. Den venter vi på skal gå eller smelte ned. Vi kan ikke sette trafikk på vegen før den er blitt stabil. Vi er veldig spent på helgen. Det skjer mye med snøen hvis varmen kommer.

– Kan du si noe om åpningsdato nå?

– Hva er det David Grøvdal pleier å si; vi åpner når vegen er klar? Jeg kan iallfall si at det blir etter 6. juni, som er den seineste åpningen vi har hatt til nå. Det er et spesielt år på alle måter i år, og rekordsein åpning blir det helt sikkert.

Det kommer ikke som en bombe på turistbaronen i Trollstigen, Edmund Meyer.

– Nei, jeg tipper 12. juni. Det er klart det er krise for oss; en krise som kommer på toppen av alt det andre negative. Det er trasig at de ansatte ikke kan få komme i jobb. Men vi må bare gjøre det beste ut av situasjonen og kjøre full gass når vegen åpner. I dag åpner vi gjestegården og så får vi bare håpe på mye besøk i pinsen–i finværet, sier Meyer.

– Stor skredfare i Trollstigen

– Det er direkte farlig å bevege seg i Trollstigen nå, advarer Roar Vikhagen, byggeleder i samferdselsavdelinga i Møre og Romsdal fylkeskommune.

Deler av betongkantene ligger i ura under Bispen.   Foto: Roar Vikhagen

  Foto: Roar Vikhagen