Fra permitteringer til overtidsarbeid

Wonderland er tilbake i full produksjon etter nærmere to måneder med permitteringer. Ordreinngangen har vokst så mye, at ansatte nå må jobbe overtid for å ta unna bestillingene.

Wonderlands administrerende direktør Lars Stenerud og avdelingsleder i produksjonen, Barbro Mauseth.  Foto: Evy Kavli

Nyheter

På grunn av koronanedstengningen måtte Wonderland innføre tredagersuke fra mandag 23. mars.

– Vi fikk ordredropp på 40 prosent og tok ned kapasiteten med 40 prosent. Men de siste ukene har dette virkelig snudd. Nå har vi en ordreinngang som er 50 prosent større enn på samme tid i fjor, sier administrerende direktør Lars Stenerud i Wonderland.

Koronaeffekten treffer også Wonderland

Går ned til tredagersuke for de ansatte.


Dermed kunne han kalle tilbake permitteringene. Sist mandag var alle ansatte tilbake for fullt. Og det er mye å gjøre for de 80 på Wonderland på Åndalsnes:

– Vi går fra permitteringer til overtid framover, sier han.

Valgte å stå i det

Stenerud har flere forklaringer på hvorfor dette har snudd til en positiv utvikling for bedriften. En av dem er at bedriften fulgte myndighetenes råd og ikke fikk sjukdom. Men Wonderland har også sett framover og rigget seg for at markedet kommer tilbake:

– Vi la en strategi om å stå i det. Salgsteamet vårt skulle fortsette å støtte kundene våre slik at vi skulle være godt forberedt når det begynte å røre på seg igjen.

Alvorlig for flere Rauma-bedrifter: Mer enn 109 er permittert

De største Rauma-bedriftene har permittert over 109 ansatte. Selskapene i Kroken-konsernet står alene for 45.


Han humrer også over at veteranene i bedriften fikk rett i sine antakelser, at nå vil folk bruke penger på heimen sin.

Lars Stenerud og produksjonsmedarbeider Julie Rønning Sæth.  Foto: evy kavli

– Da krisa satte inn, så hørte vi gamlegutta som vært ute mange vinternetter si at «Nå begynner folk å pusse opp heime, og så kjøper de møbler etterpå.»

Norske varer gir arbeid i Norge

Wonderland holdt hjula i gang med tredagersuke, bidro til at kundene kunne planlegge, og sørget for å levere.

– Jeg tror vi vil se at norske varer skaper arbeid i Norge, og at konsumentene vil være bevisst på dette. Erna Solberg sa at vi skal ikke på dyre utenlandsferier i år. Da tenker mange at da kan man bruke feriebudsjettet heime.

Rauma-bedriftene økte i ansatte, omsetning og lønnsomhet

Næringslivet i Rauma er styrket de siste tre åra. Bedriftene vokser i omsetning, resultat og antall ansatte og har i tillegg forbedret evnen til å tåle tap.


– Vi tror også at kundene tenker at det er trygt å kjøpe våre produkt. Det er god kvalitet, tiltalende design og pålitelig leveranse, sier Stenerud.

– Kan gi full gass

Han poengterer også at Wonderland, i motsetning til mange andre i møbelindustrien, ikke eksporterer i særlig grad ut over Skandinavia. Dermed har Wonderland sluppet billigere unna enn mange andre i bransjen.

Han er glad for at Wonderland nå kan gi full gass.

Wonderland  Foto: evy kavli

– Det er helt topp! Det gjør at vi har ei god sysselsetting i ei tid som normalt er den stilleste på året.

Men Stenerud tar forbehold. For selv om myndighetene har reversert mange av de inngripende tiltakene, er det fortsatt begrensninger. Og det er internasjonalt fortsatt ikke kontroll på smitten.

– Vi forventer at ordreinngangen fortsetter. Men hvis myndighetene må stenge igjen på grunn av økt smitte, så får det konsekvenser for oss.

– Møbelindustrien kjøper råvarer internasjonalt, og skulle det bli nye utbrudd eller forsinket åpning der, kan det hindre norske bedrifter i å være leveringsdyktige. Men så langt har vi kontroll med de ordrene vi har framover, sier Stenerud.

10,5 millioner i pluss

Wonderland har totalt 90 ansatte, og 80 av dem jobber på Åndalsnes.

De siste offisielle regnskapstallene, som er for regnskapsåret 2018, viser at Wonderland hadde en omsetning på 308,5 millioner kroner. Driftsresultatet endte på 10,5 millioner kroner, som gir en driftsmargin på nærmere 3,5 prosent.