– Vi omstilte oss raskt og leverer nå skum til smittevernsproduksjon

Da myndigheten gikk ut og etterlyste norskprodusert smittevernutstyr, var Recticel raskt ute med å legge om produksjonen.

skumklosseproduksjon: Kjell Magne Wenaas er en av flere som er med på produksjonen av skumklosser til engangsvisir til ansiktet for helsepersonell på Recticel. Daglig leder, Håkon Stokke Sæther, skryter av de ansatte som har gjort bedriften i stand til å omstille seg raskt. – Vi var klare bare på noen dager, sier han. Foto: Evy Kavli 

Nyheter

– Ja det gikk fort. Vi fikk en henvendelse før påske, og dagen etter kjørte en av våre selgere til Trondheim med de første prøvene. Etter to uker, var produksjonen i gang, forteller Håkon Stokke Sæther, daglig leder i Recticel AS.

Produksjonen det er snakk om, er skumklosser til såkalte engangsvisir som skal brukes til smittevern på sykehus.

Startet lokalt

– Det ble fort mangel på smittevernutstyr og Rauma kommune etterlyste smittevernutstyr. I den fasen bisto vi også lokalt, med det smittevernutstyret vi bruker i produksjonen på fabrikken. Både Rauma kommune og Ambulansen i Rauma og Vestnes, har fått utstyr fra oss. Vi ga de det vi kunne avse, forteller Stokke Sæther.

De leverte ut munnbind og maske som er litt mer solide enn de engangsvisirene de er med på å produsere nå.

Rask omstilling

Da staten gikk ut og oppfordret norske bedrifter til å omstille produksjonen til å lage smittevernsutstyr, var Recticel raskt ute og omstilte seg.

– Det er i disse krevende tider et enormt behov for smittevernutstyr, ikke bare her i Norge, men også globalt. Det har også vært stor fokus på at dette er ting som skal produseres lokalt her i Norge for å unngå at kritisk materiell skal stoppes av eksportrestriksjoner i andre land. I den forbindelse produserer vi nå komponenter til ansiktsvisir i stort antall her på Åndalsnes, forklarer Stokke Sæther.

Engangsvisir: Håkon Stokke Sæther viser frem visiret de er med på å lage.   Foto: Evy Kavli

Én av tre komponenter

Skumklossen de leverer, er én av tre komponenter på visiret som består av selve skjermen i plast, en kloss i skumplast som ligger an mot pannen, og en strikk rundt hodet.

– Visirene brukes i hovedsak av helsearbeidere for å beskytte seg mot smitte i sitt arbeid. Vi produserer 10.000 klosser per dag og er nå godt i gang med de 250 000 første klossene, som vi leverer ferdig tilskåret.

Ifølge Stokke Sæther er det mange i Norge som i dag produserer slike visirer. Noen selger de klosser direkte til, mens andre selger de indirekte til.

– Noen kjøper skum av oss og gjør det om til klosser selv, før de selger de videre. Vårt skum brukes både til de enkleste engangsvisirene og til mer solide og varige utgaver, sier han.

Standardskum

Kvaliteten på skummet de bruker, har ikke så stor betydning.

– Det er standardskum som vi produserer forløpende på fabrikken til vanlig, sier han.

Han påpeker at det var viktig å komme først til mølla i denne produksjonen og skryter av de ansatte.

Klargjøring: Solfrid Oshaug i produksjonen som viser skumplastgen klossene blir laget av.   Foto: Recticel AS

– Vi ser at vi har veldig dyktige og erfarne folk som gjør bedriften i stand til å omstille seg fort. Det er artig å kunne være med på denne dugnaden, sier Stokke Sæther.

Han forklarer at myndighetene har delt innkjøpene mellom flere ulike leverandører for å sikre tilgangen.

– Det er fint å kunne være med å bidra i dette viktige arbeidet og alle ordre er kjærkomne i tider når normal etterspørsel faller.

– Ja, hvordan går produksjonen ellers?

– Dette er kun en liten del av vår produksjon. Vi hadde vanlig produksjon ut mars, men fra april og frem til nå har de fleste ansatte vært 40 prosent permittert. Det er som følge av det som skjer hos våre kunder. Men vi ser nå etter de siste ukene, når samfunnet nå begynner å åpne opp igjen, at produksjonen tar seg opp. Vi ser for oss at de permitterte snart kan komme tilbake, sier han.

Han håper også at de som de leverer skum til nå, kan bli deres fremtidige kunder.

– Hvor lenge skal dere produsere disse skumklossene?

– Det er veldig vanskelig å si i forhold til den usikkerheten som er i samfunnet nå. Vi er lite berørt nå, men antall smittede kan jo ta seg opp. Da kan man trenge enormt med masker. Det er uvisst, sier Stokke Sæther.