Rødt for Mannen - ni beboere evakuert onsdag kveld

Beboerne ved Mannen må nok en gang evakueres som følge av store bevegelser i fjellet. Farenivået er økt til rødt.

Veslemannen fra Horgheim.  Foto: Per-Kristian Bratteng

Dette er Mannen
  • 1.294 meter høgt og en del av det tre kilometer lange Børa-Mannen-komplekset
  • Veslemannen utgjør en mindre del av det ustabile fjellpartiet. Dette partiet er mellom 1.100 og 1.200 meter høgt og har et volum på mellom 120.000 og 180.000 kubikkmeter
  • Svært rasfarlig og har blitt kontinuerlig overvåket av Åknes/Tafjord Beredskap IKS siden 2009
  • Det er tiende gang at beboere evakuerer. Tidligere evakueringer: 22. okt.-3. des. 2014, 18.-21. sep. 2015, 9.-14. aug. 2016, 5.-8. okt. 2017, 15.-18. okt. 2017, 11.-12. aug. 2018, 12. sept. -15. sept. 2018, 21. sept. -24. sept. 2018, 25.-27. sept. 2018 og 9.-16. oktober 2018.
  • NVE forsøkte ved begge evakueringer i 2017 å framprovosere et ras ved å pumpe vann ned i fjellsprekkene, uten å lykkes.
  • Kilde: NTB og ÅA.NO

Bildet viser området på toppen av fjellet Mannen.  Foto: Evy Kavli

Nyheter

Ni personer ble onsdag kveld evakuert.

Politimesteren har innført ferdsels- og oppholdsforbud ved Mannen.Klokken 23.30 var beboerne evakuert fra området. Operasjonsleder Per Åge Ferstad i Møre og Romsdal politidistrikt opplyser til NTB at det er snakk om ni beboere.


NVE: Oransje faregrad for Veslemannen

Ordføreren informerte kommunestyret.

– Vi er der oppe og forvisser oss om at de har forlatt området. Det er i all hovedsak kommunen som ordner med evakueringen, dette er jo så etablert nå, sier operasjonslederen.

Sivilforsvaret er på plass for å holde vakt ved fjellet gjennom natten.

Evakueringen har ført til at Raumabanen er stengt. Her er meldingen på NSBs nettsider. Dette rammer både person- og godstogtrafikken.

Her er informasjon fra BaneNor.

I meldingen fra NVE heter det at:

"Det har hittil kommet 6,3 mm nedbør det siste døgnet og i følge nedbørsprognosene vil det fortsette å kommenedbør utover natta. Siste halvtimen har det kommet 0,3 mm nedbør, men noe av nedbøren har kommet som snø.

Sensitiviteten til nedbør i fjellet er stor, og fjellet reagerer på små nedbørsmengder. På bakgrunn av de øktebevegelsene høyner med dette NVE farenivået til rødt (ekstrem) farenivå.Det skal fortsette å regne fram til tirsdag, men med lavere temperaturer.

Hastighetene i fjellet er nå over 10 cm/d i øvre del av fjellpartiet og rundt 1,5 cm/d i nedre del av Veslemannen."

Ekstrem fare

Rødt farenivå indikerer ekstrem fare, og det er sjuende gang beboerne ved fjellet Mannen må evakueres. Forrige gang var 10. august, og NVE varslet allerede den gangen at det ville bli flere evakueringer utover høsten.

– Vi ser i kveld at det er såpass stor økning i bevegelsene i fjellet, at vi har hevet det til rødt farenivå, bekrefter geolog Gudrun Majala i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) overfor NTB.

Klokken 23 er politiet i gang med evakueringen i området. Det er ikke bekreftet hvor mange som vil bli evakuert denne gangen. Flere av beboerne holder til i fritidsboliger store deler av året.


Lars Olav Hustad: – Vi tar regningen

Rauma kommune var godt forberedt på farenivå rødt denne gangen og tar også regningen.

– Vi ser at fjellet reagerer på veldig små mengder nedbør. Det har vært 6,3 millimeter det siste døgnet og 0,3 millimeter den siste halvtimen, sier Majala i 23-tiden onsdag.

Veslemannens volum utgjør omkring én prosent av Mannens totale volum. Det er varslet regn fram til tirsdag, men med noe lavere temperaturer, opplyser NVE i en pressemelding.


Pressekonferanse: – Vi holder fortsatt farenivået på rødt for Veslemannen

NVE har aldri sett så store bevegelser i Veslemannen som man har gjort siste døgnet.

Hastighetene i fjellet er nå over 10 centimeter om dagen i øvre del av Veslemannen og rundt 1,5 centimeter i nedre del. Allerede onsdag ettermiddag hevet NVE farenivået til oransje.

– Siden det har hastigheten doblet seg, og nå som det begynner å bli kveld, tør vi ikke å ta noen sjanser, sier hun.

NVE varslet at de vil gjennomføre en pressekonferanse klokken 10 på Rauma kulturhus torsdag.

Her kan du se yr.nos værvarsel for Mannen målestasjon.