For det unge paret, som til vanlig er bosatt i Bergen, har valgt å feire dagen med ekte låvebryllup i Romsdalen. Og det er brudgommens heimplass under selveste Veslemannen som får æra.

– Når det ble låvebryllup kunne vi ikke ha det andre plasser enn her. Det er det som kjennes rett for meg, sier Kim Daniel Hersel Sogge.

Er vant til å høre fjellet

Åndalsnes Avis møter paret fredag ettermiddag, dagen før dagen. Det vrimler med gjester og familie ute i gardstunet som er omkranset av mektige fjell.

– Det ser ut som at vi er så nære fjellet, men vi er ikke det. Det er minst 1000 meter bare bort til ura, sier Hersel Sogge og peker mot området der det ventes at Veslemannen vil komme, – om det raser.

– Står du oppå Mannen ser det jo ut som om garden ligger rett under, men den gjør ikke det.

Utenfor faresonen

Brudgommen er vant til å høre fjellet buldre, og både bruden, Julie Solberg Knutsen, og gjestene, er beroliget med at garden ligger utenfor faresonen for et eventuelt ras.

– De som bor der, sier Hersel Sogge og peker på et hus om lag hundre meter unna.

– De evakueres når det er rødt farenivå, men det er mest på grunn av at vegen inn hit blir stengt. Selve grensa for oppholds- og ferdselsforbudet går 400 til 500 meter fra garden vår her.

Rødt betyr ingen veg inn

Men at vegen kunne bli stengt om Veslemannen fikk fart på seg igjen, har vært noe brudeparet måtte kalkulere for i planleggingen.

– Det har vært litt mer arbeid, men vi har stor familie og mange som hjelper til, så det har gått bra, sier brudgommen og forklarer at både robåter, redningsvester og ATV-er er sikret, i tilfelle et ferdselsforbud ville stenge vegen inn til garden.

Slik kunne de rodd både gjester og mat over elva, og brukt firhjulingene til å kjøre maten videre opp til låven.

– Sist det var rødt farenivå, eller da vi skjønte at det kom til å bli det, skyndet vi oss å få inn alle de store tingene vi trengte til bryllupsfesten, som for eksempel alle bordene og dobrakka som vi har leid, sier han videre.

– Vi er ikke redde for rasfaren

Brudgommen sukker lettere oppgitt over oppstyret rundt Veslemannen.

– Det er litt derfor vi gjør dette også, fordi vi ønsker å vise folk at vi ikke er redde for rasfaren. Skulle vi tenkt sånn så er jo hele Romsdalen rasfarlig. Ja, da ville hele Vestlandet vært det, sier han og utdyper:

– Mannen og overvåkingen i seg sjøl er ikke et problem for meg. Det gjøres i beste mening, men det er dumt at alt dette fører så mange begrensninger med seg. Som at man ikke får videreutvikle eiendommene sine, og at man ikke får bygge opp igjen om noe skjer. Jeg tenker at det er mange andre fjellparti i Norge som er minst like farlige og ustabile. I ei nabobygd til der vi bor i Bergen, omkom det ei mor som sto på kjøkkenet sitt og ante fred og ingen fare. Der kom det et jordras inn i huset, – uten forvarsel. Men så har de altså valgt å overvåke akkurat her i Romsdalen, sier Hersel Sogge som undrer seg over om myndighetene hadde vært like strenge om det var et tett befolket område som ble rammet, og ikke en plass med elleve innbyggere.

– Folk var skeptiske

– Det kommer litt i vegen for plassen. I starten var det nesten slik at folk var skeptiske til å komme på besøk. Men det har heldigvis endret seg med åra, for det har jo pågått ei stund dette nå, fortsetter han.

– Da det var rødt farenivå sist, fikk jeg tekstmeldinger fra folk som lurte på om det ble bryllup. Men det blir det! legger bruden til.

Både hun, brudgommen og familie ellers har lagt ned mye arbeid i oppgradering av garden de siste åra. Og låven, der bryllupsfesten skal finne sted, er kronen på verket.

- Det ble mye bedre enn forventet, sier bruden.

Paret giftet seg i Kors kirke på lørdag. Og Veslemannen har ifølge NVE, kontrollerte bevegelser på lørdag. Bevegelsene var da 1-2 centimeter i døgnet i øvre del og 3 mm i nedre del.