Trafikken over Trollstigen er i ferd med å nå nye høgder. Det viser Vegvesenet egne tall basert på et tellepunkt like etter bommen på veg opp til Trollstigen. De ferske tallene vi har fått, er trafikken til og med juli. Augusttallene vil komme seinere.

På grunn av feil med telleapparatet i juli i fjor, finnes ikke sammenliknbare tall for ett år siden for juli, men økningen er betydelig sammenliknet med 2016. Dette bekreftes også av Vegvesenets observasjoner med trafikken over fjellet i år.

–Vi trodde faktisk tallene var enda høgere enn de er, sier Kai-Andre Døving Sæther i Vegvesenet. Han beskriver en sommer med svært stor trafikk og særlig stor økning i busstrafikken. Han forteller at det av samme grunn har vært trafikkdirigenter ute på arbeid siden starten av juli, men at de nå, i midten av august, er tatt bort fordi trafikken har gått ned.

I gjennomsnitt har 3.938 kjøretøy passert tellepunktet per døgn i juli. For juni var tallet 1.932 per døgn og for mai 964 per døgn. I fjor var tilsvarende tall 248 i mai og 1778 i juni. Tall for juli finnes ikke, men tallene for juli i 2016 er 3.842, for mai 370 og for juni 2094 kjøretøy.

– Det er viktig å presisere at trafikken telles begge veger, sier Døving Sæther og sier med det at skitrafikken i mai dermed telles både på veg opp og på veg ned.

Når det gjelder persontrafikken, er det vanlig å regne i gjennomsnitt tre personer per personbil og 40 personer per buss. Dette bekreftes av reiselivssjef Hilde Gråberg Bakke og også hun sitter med følelsen at vi har hatt, eller fortsatt har en rekordstor turistsesong i vårt område.

– Det har vært ekstremt mye folk i vårt område. Folk bli lenger, de gjør mer og de bruker mer penger. Det er tilbakemeldingene fra medlemmene våre, sier Gråberg Bakke.

Vegvesenets tall er ikke mulig å plukke fra hverandre i forhold til å kunne telle nøyaktig hvor mange busser vi snakker om i sommer. Kjøretøy over 5,6 meter registreres, men her skjuler seg både lastebiler og store bobiler. Det er registrert 444 kjøretøy over 5,6 meter så langt i år og det er grunn til å tro at de aller fleste av disse er busser. Et estimat vil da kunne være at Trollstigen så langt i år er besøkt av rundt 150.000 busspassasjerer. Det er dermed også grunn til å estimere at nærmere 700.000 personer har besøkt Trollstigen så langt i år.