Tirsdag ble det arrangert et informasjonsmøte på Setnesmoen, om Nato-øvelsen Trident Juncture 18. Der deltok representanter fra både, helse, politi, militærpoliti, Fylkesmannen i Møre og Romsdal, Havnevesenet, kommunen og sjøforsvaret. I tillegg til ansatte ved HV11.

Samlet involverte aktører

– Dette er en av de viktigste øvelsene på norsk jord siden 80-tallet. Til nå har det vært jobbet i fase én, med mange rekognoseringer. Nå forsøker vi å samle trådene og de viktigste medspillerne. Vi skal nå få ned på kartet hva som vil skje hvor, slik at vi får et godt bilde på hva som treffer oss, sa distriktssjef John Arvid Svindland til forsamlingen.

Italienerne kommer fredag

– På fredag kommer de første italienske mannskapene, og skipet som ligger i Isfjorden begynner å losse, sa han videre før pressa ble bedt om å forlate lokalet.

Da var det tid for gradert informasjon til de frammøtte, og nestkommanderende Ivar Hatlelid tok over informasjonsbiten for pressa.

Han synes det er viktig å informere lokalbefolkningen om det som skjer i forbindelse med den store NATO-øvelsen. Praktiske hensyn, som at de stenger av parkeringsplassen utenfor leiren fra førstkommende torsdag til i alle fall midten av november, er det greit å få formidlet, mener han. Droneforbudet på området er også viktig å minne om.

Væpna vakthold

– Det er også greit å fortelle at vi komme til å ha væpna vakthold hele døgnet oppe ved leiren. Det vil vi ha i alle fall til midten av november. Væpna vakthold kommer det i perioder også til å bli nede ved havna. Der vil folk kanskje oppleve at de ikke får bevege seg i området slik de vanligvis gjør.

Hatlelid forteller at det italienske mannskapet som kommer nå til helga, skal reise videre. Og at det kommer en annen gruppe italienere, uten at han vil si antallet, som kommer til å bli værende på Åndalsnes utover høsten.

– Mange nye ansikt

– Så folk kommer nok til å møte nye ansikt på Åndalsnes i tida framover, sier Hatlelid, som trekker på smilebåndet når Åndalsnes Avis spør om det blir slik som sist, da engelskmennene var her.

– Da britene var her på 70-, 80- og delvis 90-tallet, var det veldig mye folk her. Det blir ikke den mengden med folk her, som det var den gangen. Det blir ikke sånn i det hele tatt. Nå er det et helt annet konsept.

Mange på gjennomreise

– Det kommer til å være mye folk som reiser gjennom Åndalsnes. I første omgang italienere, men også noen andre nasjonaliteter kan komme. Det vil merkes godt at det NATO-øvelsen pågår, men kamphandlingene vil ikke skje her. Selve feltøvelsen, som vil skje fra 27. oktober til 8./9. november vil skje andre plasser i landet, men de elementene som kommer utenfra, vil komme inn enkelte plasser i nærområdet. Blant annet vil det være en landgang i bukta nedenfor Bussbygg på Nesjestranda, sier han og nevner at innsatsstyrken ved HV11 også vil delta.

Travel høst for de ansatte

For Hatlelid og hans om lag 30 kolleger på Setnesmoen, venter en travel høst.

– Vi skal gjøre det vi vanligvis gjør, i tillegg til at vi er landstøtte og verter. Det blir merarbeid, i positiv forstand. Dette er interessant, lærerikt og moro, mye av det, sier han.