- Vi har et veldig deilig kystvær. Det er lite nedbør, særlig i ytre strøk. Det er kun i indre strøk det kan bli regnbyger med torden om ettermiddagen, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid i Meteorologisk institutt.

Det var varslet store mengder lokalt regn i Trøndelag onsdag, men også torsdag og fredag er det fare for reale skurer i både Trøndelag og på Vestlandet. I helgen blir det tørt, og til uka er det tilbake igjen til noen få byger.

-Det er klassisk julivær. Fint vær med sol, men så kan det komme noen byger. Det gjelder fram til neste helg, sier Fagerlid.

25 grader

I indre strøk blir det omtrent 25 grader: Ved kysten, der det er mer vind, blir det litt lavere temperaturer, men også her er det ventet rundt 20 grader.

- Enkelte dager er det mye sol og andre dager mer skyer, men det blir likevel varmt sommervær. Noen steder får sannsynligvis ikke nedbør i det hele tatt i perioden fram til neste helg, sier meteorologen.

Han advarer om at det er veldig tørt og at det er varslet fare for skogbrann på Vestlandet.

Det samme gjelder også Sørlandet og Østlandet. Selv om det kan komme lokalt regn vil det ikke hjelpe særlig.

– Det stor fare for at det kommer altfor mye på kort tid og at det renner bort og ikke trekker ned i jordsmonnet.

Hele landet

Sommerværet preger endelig hele landet.

Også i Nord-Norge blir det fint og varmt vær med noen regnbyger. I Indre Finnmark blir det virkelig varmt med opp mot 25 grader.

– Det er flere høytrykk som gir det varme været. Et ligger over Kolahalvøya nord i Russland, et over Storbritannia og et over Østersjø-området. Disse høytrykkene preger værsituasjonen, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid i Meteorologisk institutt.

Det som finnes av lavtrykk holder seg vest for Island og i en bane opp til Spitsbergen.

– Det skal litt til for å bryte opp værsituasjonen som nå har vart i mange uker. Høytrykket har kilt seg fast. Det er gunstig for dem som liker tørt og varmt vær, men ikke bra for skogbrannfaren og bøndene, sier han.

Tropisk storm

Meteorologen forklarer at vi er nødt til å få kraftigere vær ute i Atlanterhavet for at høytrykket skal brytes opp. Lavtrykket kommer gjerne som rester av gamle tropiske stormer eller orkaner. Sesongen begynner nå i juli, men er ikke på topp før i august og september.

– Vi må nok vente noen uker før vi får mer vanlig vestavær med lavtrykk. I helgen er det en tropisk storm utenfor østkysten av USA. Den beveger seg inn mot Europa i begynnelsen av neste uke, men stopper opp ved Island.