Årets Fjellgeit er en pris som deles ut av Den Norske Turistforening, i samarbeid med Norsk Fjellfestival. Den gis hvert år til en person eller organisasjon som har satt fokus på de positive sidene ved å ferdes i fjell og natur. I år er det Norske alpine redningsgrupper som får prisen.

Utgjør en forskjell

Stein P. Aasheim si fjellfestivalen sier at det dermed kanskje er et paradoks at prisen går til en institusjon som du egentlig helst ikke ønsker å møte når du ferdes i naturen.

– Men vi er alle glade for at de finnes, og et kriterium for å få prisen som årets fjellgeit er jo at man skal utgjøre en forskjell. Og det gjør gruppene som er under Norske alpine redningsgrupper til gangs.

Norske alpine redningsgrupper har som hovedmålsetning å arbeide for utvikling og drift av en effektiv og sikker alpin redningstjeneste. Redningsgruppene består av frivillige medlemmer som bistår politiet og Hovedredningssentralene under redningsaksjoner i bratte fjell, på bre og andre områder som krever spesielt utstyr og kompetanse.

Medlemsmassen består ca 240 aktive klatrere fra hele landet.

Alltid klare

– Disse menneskene utgjør ofte forskjellen på liv og død for mange mennesker, fortsetter Aasheim.

– Ikke minst her i Romsdal hvor vi har mange som gjør ekstremsport og risikofylte aktiviteter i natur som er vanskelig tilgjengelig. Det er en stor konsentrasjon av hjelmidretter her. Derfor har vi behov for personer med spisskompetanse på å ferdes i vanskelig tilgjengelige områder.

Det er også en annen grunn til at man vil nå løfte dem fram.

– Disse personene gjør dette på helt frivillig basis, og det uten å søke oppmerksomhet for det. Tvert i mot er de ganske gjemt. Du leser kanskje i avisen at en redningsgruppe hjalp til, men folk tenker ikke noe mer over det. Så vi vil løfte fram den fantastiske jobben disse folkene, som er helt vanlige mennesker med andre jobber til daglig gjør. De er på pletten, hver dag, hele året, uansett tid på døgnet og hvilket vær det er.

Aasheim er også folk tenke over hvor belastende dette til tider kan være. – Jeg vil helst ikke tenke på hvordan det er å hente ut et menneske som kanskje har ramlet hundre meter ned bratte skråninger og ulendt terreng. De har nok sett mer enn de fleste. Og de fortjener heder og honnør for jobben de gjør.

Hjelp til selvhjelp

Øyvind Høgset, leder i Romsdal Fjellredningsgruppe sier han anser prisen som en honnør for arbeidet gruppen har gjort over mange år.

– Det er mange frivillige som har lagt ned mye arbeid her. Det er en ekstra motivasjon at folk nå kanskje blir mer oppmerksomme på hva vi holder på med.

Han sier at grunnen til at man frivillig gjør jobben de gjør også har et stort element av hjelp til selvhjelp i seg.

– Det er ofte klatrere og folk som holder på med mange av de samme hobbyene som oss som må reddes. Og vi vet at en dag kan det være kompisene våre, eller oss selv.

Rundt regnet har gruppen ca 10 utrykninger i året. Han innrømmer at det av og til kan være sterke inntrykk. – Vi har debriefing av personellet etterpå, og vi snakker om det. Det er også slik at dersom noe blir tøft, så kan hvem som helst trekke seg ut når som helst, uten at de blir klandret for det. Dette er frivillig.

Han innrømmer at han ble veldig overrasket over prisen. – Det hadde jeg ikke ventet nei. Det er spennende og morsomt.

Prisen ble delt ut søndag under åpningen av fjellfestivalen, og er en statute laget av moldekunstneren Arne Nøst.