Hekleprosjektet startet opp i Nederland i 2014.

– Det var to damer som kom på ideen om å få folk til å møtes og hekle sammen. De ville prøve samtidig å slå Guinness rekord med 8000 tepper som Finland innehar, forteller Peter Teitsma som sammen med kona Anita Manshande har kommet helt fra Nederland der prosjektet styres fra, for å hente teppene som er heklet i Rauma.

Nådd målet

Han kan fortelle at de allerede har nådd målet med over 9970 tepper så langt. Tepper som har blitt heklet av et ukjent antall mennesker over hele verden.

– Det er faktisk en egen rekord i seg selv. Vi har fått tepper fra over 48 land fra hele verden. Vi slår tre rekorder med ett prosjekt. De to andre rekordene er høyeste antall ruter og største antall kvadratkilometer med tepper, forteller Peter.

Kulturhovedsteder

Alle teppene samles i byen Leeuwarden som sammen med Valletta i Malta, er årets kulturhovedsteder. Det er i forbindelse med den feiringen at teppene skal vises frem i en stor park i byen, den 14. og 15. juli.

– Parken er 70.000 kvadratmeter stor og vi vil dekke 30.000 kvadratmeter av den med teppene. De vil bli lagt ved siden av hverandre, men ikke sydd sammen, da det vil ødelegge teppene. Vi kaller visningsdagen D-dagen. Da vil rekorden være offisiell, sier Peter.

Stor jobb

Det er mye forarbeid med et Guinness rekord forsøk og alle tepper som kommer til postkontoret i byen, eller som Peter henter selv rundt omkring, må registreres.

– Vi er en stor organisasjon som står bak og når vi mottar teppene, kjører vi de til et stort varehus der vi merker de, tar bilde av dem og nummererer antall firkanter og kvadratmeter på teppet. Alt dette må sendes til London, forklarer han.

Økt pågang

Prosjektet har gått i flere år, og i starten hentet Peter tepper på posten kanskje bare en gang i måneden.

– Nå den siste tiden, har jeg hatt bilen full hver uke, smiler han.

Selv om Peter ofte drar ut og henter tepper rundt omkring, er det ikke vanlig å reise til et annet land for å gjøre det.

– Nei, men vi har aldri vært i Norge før og dette var en meget god anledning. Vi er så takknemlig for å ha fått det til, smiler Anita.

Nytt vennskap

– Og så har vi blitt kjent med nye mennesker. Vi har aldri truffet Mariken før og vi har også møtt hennes mor som organiserer et hekleprosjekt i Nederland. Det er jo akkurat det vi ønsker med dette prosjektet, å få nye venner, sier Anita, som påpeker at alle tepper har sin historie.

– Jeg kan fortelle om ei dame som før prosjektet hadde sterk angst og likte ikke å gå ut. Hun hørte om prosjektet i sin hjemby og bestemte seg for å gå. Hun var den første som kom og etter hvert kom det flere og flere til samlingene. Gruppen vokste, og det gjorde også dama med angst. Hun ble kvitt angsten og har i dag en jobb. Hun er veldig takknemlig for prosjektet, sier Anita.

Heklekafé

I Rauma startet prosjektet i fjor med heklekafeer på biblioteket.

– Det kom mange etter hvert og vi fikk som du ser, inn mange tepper. Jeg jobber i Hustad fengsel og der fikk de innsatte lov til å prøve seg. Det var litt artig å se store gutter med tatoveringer, sitte og knote med nål og tråd. Noen fikk det til, andre ikke. De som ikke fikk det til, slo seg til ro med at det er en kvinnegreie å hekle. Det er noe menn sier hver gang de ikke får til noe, smiler Mariken.

Innspurten

Men en innsatt har snart heklet to tepper.

– Han er i innspurten nå og vi håper at han blir ferdig innen Peter og Anita skal dra på lørdag, sier Mariken.

Også Marikens datter, Birgitt, på 8 år har heklet et teppe og elever fra Åndalsnes ungdomsskole har levert et halvt teppe.

– Jeg har et morsomt teppe her som vår gode nabo Ragnhild Kivle Dahle heklet og ga til oss. Det var ikke stort nok, så da heklet vår tidligere nabo der vi bodde før, Berit Frøyshov, resten av teppet. Slike ting er moro, sier Mariken og viser frem det fargerike teppet.

Heklet med hjertet

De innrømmer at ikke alle tepper er like fine, men det spiller ingen rolle.

– Det betyr ikke noe. Det som betyr noe er at de har heklet med hjertet. For noen tar det to måneder å hekle et slikt teppe, påminner Peter.

– Hva vil skje med teppene når rekordforsøket er over?

– Det er en spesiell gruppe i byen som driver med veldedighet og de vil bestemme hvem som skal få disse teppene. De går nok til barn, og andre som trenger de mest.