Vi ser ofte hundrevis av cruisepassasjerer vandre rundt i gatene på Åndalsnes med et kart i hendene, på leting etter både det ene og det andre. Andre setter seg på en buss der målet er Trollstigen og noen setter seg på toget når det er avtalt. Atter andre kaster seg på en sykkel eller har sekk på ryggen og legger på veg, med stø kurs, til Aksla eller Rampestreken. De færreste har så god tid at de våger å ta hele turen over Romsdalseggen.

Og det er for å komplettere aktivitetstilbudet at hele 21 nye aktiviteter nå er kommet på tilbudskartet. Og om ikke lenge kommer enda sju som er etablert sammen med en rekke samarbeidspartnere. Hilde Gråberg Bakke forteller at dette dreier seg om alt mulig, både lokalisert i sentrum og aktiviteter som ligger i kort reiseavstand.

Arbeidsplasser

– Det er en tydelig trend at også cruiseturister ønsker å være mer aktive, sier Gråberg Bakke og legger til at aktivitetstilbudet som det jobbes med kontinuerlig, er et svar både på etterspørsel i markedet og på ønsker om å skape nye arbeidsplasser knyttet til cruiseturistene.

– Dette er et bidrag til å skape helårs arbeidsplasser, sier Gråberg Bakke og lister opp tilbud som fotturer, elsykkeltur, trolltur, padling på elv, Vi Ferrata, vintur og setertur.

– Vi har pakket dette og det selges for bestilling og påmelding om bord i skipene, sier Gråberg Bakke. Det gjøres blant annet for at det skal skape forutsigbarhet for tilbyderne på land og at gruppene må ha en viss størrelse, seks til åtte personer, for at aktiviteten/utflukten skal kunne tilbys.

– Det sies at flere og flere skip heiser en konteiner på land med egne sykler og annet utstyr?

– Ja, det stemmer. Noen gjør det. Men vi utfordrer nå dette. Det er heller ikke alle steder at tilbudet ligger så til rette som det gjøre her på Åndalsnes med både utflukter og handel like ved kaia, sier Gråberg Bakke.

Hun legger til slutt til at også erfaringene med å selge Tindesenteret til cruiseturistene nå er svært positive. Det ser nå ut til at det begynner å løsne.

Trolltur: Det starter med trollfilm og fortsetter med et møte med ekte troll i fjellet som her ved Trollstigen. Foto: Privat