Det var så tidlig som i 2004 at prisen Årets Fjellgeit ble gitt til Cecilie Skog. Den gang ei ung jente på 21 år som hadde markert seg både med store prestasjoner og ikke minst stort pågangsmot og gjennomføringskraft i fjellet og naturen.

– Mamma har tatt vare på skulpturen og den er godt tatt vare på i barndomsheimen min, sier Cecilie som har blitt en profilert fjellkjendis og gjort dette livet til sitt levebrød i tida etterpå.

– Jeg var veldig ung den gangen og jeg tenkte vel at dette var en pris som gikk til dronninger, eller en eldre mann med skjegg som hadde gjort noe stort i fjellet. Men jeg opplevde å få den prisen som en anerkjennelse for min stahet og det å gjennomføre planer jeg hadde, til tross for at jeg ofte fikk høre at jeg både var for ung og at jeg var jente og ikkehadde nok krefter. Jeg har nå valgt å være synlig med dette og mitt mål er at jeg skal inspirere andre til å få slike sunne og helsebringende interesser. Ikke bare jenter, men også gutter, sier Cecilie på telefonen fra Hellas.

Der er hun som klatregaid for ei stor gruppe klatrere.

– Jeg får brev fra unge jenter, på rosa papir. De skriver at de også har lyst til å gjøre som meg en gang, kanskje gå til Sydpolen.

– Men nå er det kanskje Tjukken og Lillemor på tv du er mest kjent for?

– Ja, der er jeg motivator for Truls Svendsen. Her vil alle se de store ulikhetene først, men etter hvert oppdage at vi er to gode venner på tur. Truls og jeg har svært mange referansepunkt. Han setter seg høge mål som han vil gjennomføre og jeg hjelper han med å nå de målene.

– Er det mye verdiformidling her?

– Ja, jeg mener det. Det handler om å motivere og inspirere hverandre og å lede inn i noe ukjent for kompisen Truls. Akkurat dette er det Norsk fjellfestival står for; å lede inn i noe nytt med en trygg fører. Å ta tak og få folk ut i naturen er det viktigste av alt, og det gjør fjellfestivalen.

– Det er grunn til å bli imponert over tålmodet ditt i denne programserien?

– Det er noe helt annet og et helt annet tempo enn om jeg er ute på egne turer, men poenget er alltid at vi ikke skal tenke på målet, men være til stede akkurat der vi er, akkurat nå. Jeg synes det er enklere å leve dette livet på tur enn i hverdagen der det ikke er lett å være til stede der vi er. Turen er viktigere enn målet og det er dette jeg jobber mye med som gaid. Toppen er eventuelt en bonus, turen er målet.

– Hvem bør få en slik pris som Årets Fjellgeit?

– Gi den til folk som har lyst til å gjøre noe mer. Løft fram personer som kan være forbilder og som kan inspirere andre. Å verdsette ekstreme prestasjoner vil man ikke nå så langt med. Fjellmisjonærene bør hylles med en slik pris og jeg ble for eksempel veldig glad da Villmarksbarna fikk den, sier Cecilie Skog.

Årets Fjellgeit blir delt ut i samarbeid med Den Norske Turistforening, ved foreningens generalsekretær eller styreleder. Den har til nå gått til Vegard Ulvang, Børge Brende, Øystein Dahle, Cecilie Skog, Dronning Sonja, Arne Næss, Olav Thon, Stein P. Aasheim, Fri Flyt, Gudmund Skjeldal, Liv Arnesen, Cato Zahl Pedersen, Nils Faarlund, Odd Eliassen, Villmarksbarna, Fred Husøy og Sherpa-folket.

Turfamilien: Cecilie Skog har to barn sammen med Alexander Gamme og de har gjort turlivet til sitt levebrød.
Ekstrem: Cecile gjør både ekstreme og snille turer. Her i svært krevende omgivelser.