Tirsdag det innført totalforbud mot bruk av åpen ild i Nordmøre og Romsdal. Ifølge 110-sentralen i Møre og Romsdal, gjelder forbudet nå hele fylket.

– Meget stor brannfare

– Det er tørt mange plasser, i fjellet der det er snø er det mindre tørt, men dette gjør vi for å redusere risikoen for brann i terrenget, sier Eivind Myklebostad, brannsjef i Rauma kommune.

Han sier brannfaren i kommunen er meget stor, indeksen for skogbrannfare i kommunen ligger på cirka 100. Og «meget stor brannfare» begynner på 70. Vind øker brannfaren ytterligere.

– Vind øker faren ytterligere

– Det skal ikke mye vinden til før en brann sprer seg veldig fort. Og så vet vi det, at når det er varmt, så kan solgangsbrisen komme veldig fort, og de kan variere etter lokale forhold. Tidlig varsling til brannvesenet er helt avgjørende for å forhindre en større skogbrann, sier han videre.

– Forbudet er et tydelig budskap til befolkningen, men kan forbudet røktes på noe vis?

– Man kan gi bøter om forbudet ikke overholdes. Det er politiets jurister som bestemmer størrelsen på bota.

– Er det forbud mot grillen i hagen også?

– Grillen i hagen er det tillatelse til, men utenfor hagen er det totalforbud, svarer brannsjefen.

Gjelder inntil annet blir varslet

Det er brannsjefene i Nordmøre og Romsdal som innfører et midlertidig totalforbud mot bruk av åpen ild utendørs. Forbudet blir gjeldende i alle kommuner i Nordmøre og Romsdal inntil annet blir varslet.

Fra 15. april til 15. september er det et generelt bålforbud i skog og mark, men det er da enkelte unntak slik som for små kaffebål, bål på tilrettelagte bålplasser og liknende.

– Når det nå innføres et totalforbud er det disse unntakene som faller bort og det blir dermed forbudt å gjøre opp all ild i og i nærheten av skog og mark. Risikoen for å starte en brann blir rett og slett for stor. Dette gjelder også bruk av for eksempel engangsgriller. Man kan fortsatt grille heime i sin egen hage så lenge det skjer på en forsvarlig måte, for eksempel ved bruk av gassgrill, sier Alf Magne Smørholm, brannsjef i Molde brann- og redningstjeneste, i ei pressemelding.

Videre i pressemeldinga skriver de at det varme været har gitt store deler av landet liknende tilstander og mange plasser enda tørrere forhold. I går brant det i terrenget på Herøy på Sunnmøre. Ifølge skogbrannindeksen skal de tørre forholdene i marka vedvare og enkelte steder øke. Inntil forholdene endrer seg vil det være stor lokal fare for gras- og lyngbranner i Nordmøre og Romsdal.

– Aktsomhetsprinsippet gjelder hele året

– Vi ønsker å presisere at det å starte en brann uansett er ulovlig, likegyldig av når på året det er. Aktsomhetsprinsippet gjelder 365 dager i året. Er man riktig uheldig så kan en sigarettglo holde til at det starter en brann, sier Kjell Inge Mathisen, brannsjef i Kristiansund brann- og redningsvesen.

Totalforbudet vil vedvare inntil det kommer betydelige mengder med nedbør og skogbrannindeksen senkes. Opphevelse av totalforbudet vil annonseres på kommunenes heimesider.

Eivind Myklebostad er brannsjef i Rauma kommune. Foto: Stine Vandevjen Olsen