Det nye styret i Åndalsnes og omegn turlag består av Guri Anne Hansen, Kristin Aklestad, Kari Hjelme, Kristin Lien, Guri Remmem Nygård, Tone Stenerud, Erwin Barents og Peter Witschurke.

Turlaget har i flere år stått uten leder, og i fjor sa Guri Anne Hansen nei til jobben.

– Jeg ble spurt i fjor, men da sa jeg nei til ledervervet. Jeg ble likevel med i styret, og når spørsmålet kom igjen i år om jeg kunne tenke meg å være leder, så sa jeg ja med en gang, forteller hun.

Hun er svært fornøyd med den gjengen hun har fått med seg, og de ønsker å gi turlaget et skikkelig løft.

– Det er noen som har vært med i turlaget lenge, også er det en del «friskt blod». Det er et flott styre med utrolig mange turglade, ressurssterke folk. Nå gleder vi oss til å ta fatt på mange nye og spennende prosjekter, forteller hun.

Feires med festtur

Åndalsnes og omegn turlag ble stiftet i 1928 og fyller altså 90 år i år. Det skal feires med en real festtur til Skorgedalsbu i oktober.

Og målet er det samme som det alltid har vært – få med seg flere på tur og inspirere andre til å bruke naturen.

– Vi har lyst til å trekke flere yngre med oss på tur, men programmet skal også favne eldre. Det skal være noe som passer for alle, sier Kristin Aklestad.

Og de vil ikke at det skal handle «bare» om å gå på tur, men også om å gi folk en ny dimensjon på turen.

– Derfor ønsker vi å invitere til ulike kurs slik at folk kan øke sin turkompetanse. Vi har planer om både fotokurs, førstehjelpskurs og turmatkurs, forklarer hun. Turmatkurset er allerede førstkommende tirsdag.

Nytt av året er også faste tirsdagsturer med oppmøte ved Trollstigfoten.

– Det blir turer uten turleder og påmelding, der vi håper at folk skal kunne møte andre som har samme interesse – og at folk skal kunne gå på tur sammen. Det blir på en måte turlagets bidrag til folkehelsen, sier hun.

En annen nyhetene fra turlaget er at de vil drive med mer aktivitet året rundt.

– Til vinteren vil vi arrangere skiturer og skredkurs, blant annet, lover Hansen, som forteller at det tidligere har vært lite aktiviteter på vinterstid i turlaget.

Prøveprosjekt

Fra 1. januar går turlaget inn i et to års prøveprosjekt med Molde og Romsdal Turistforening.

– Vi ønsker begge å få flere med på tur! I dette prøveprosjektet skal vi samarbeide, og vi vil være en undergruppe av turistforeningen. Det vil ikke skape store endringer for folk flest, men det gir oss muligheter til å søke støtte og hjelp hos hverandre, sier Hansen.

I dag har turlaget rundt 150 medlemmer.

– Så da blir jo vår oppgave å få tak i resten, og vise at vi har mye spennende på gang! Vi bor på et helt fantastisk sted, og det er mange som liker å gå på tur. Men det er mange som går alene, sier hun.

– Elsker å gå på tur

Den nyvalgte lederen forteller at hun elsker å gå på tur. Selv om hun har dratt på krevende ekspedisjoner til Mount Everest og Svalbard, forsikrer hun om at det ikke må være ekstremt for at hun skal like det:

– Absolutt ikke. Det kan være like kjekt å rusle 100 meter og grille i fjæra. Jeg er så barnslig at jeg elsker å være ute uansett, ler hun.

Og motivasjonen for å lede turlaget er soleklar:

– Jeg er lidenskapelig opptatt av friluftsliv, og jeg ønsker at flere skal finne den samme gleden som jeg har. Det er så gøy å se folk stråle på tur, sier hun.

Ivrige: Guri Anne Hansen og Kristin Aklestad gleder seg til å ta fatt på mange nye og spennende prosjekter i turlaget. – Vi har mye spennende på gang, forteller de. Allerede førstkommende tirsdag skal de arrangere kurs i turmat ved Lilleoksen i Rødven. Foto: Stine Vandevjen Olsen