– Det er bra at vi har fått den på plass. Nå er mye av jobben gjort.

Det sier Svein Kroken. Han har den siste tida jobbet med å redde krigsminnet som var i ferd med å bli pinneved. Vogna ble fredag flyttet til Trollveggen stasjon, ved hjelp av mobilkran og en semitrailer. Kroken legger ikke skjul på at selve flyttingen var ressurskrevende, men han synes resultatet ble bra.

Mye arbeid

Kroken forteller at det har vært en del arbeid i forkant av flyttingen.

– Det har vært en del arbeid. For meg handlet det om å få kontakt med de rette folkene. Etter at Oddbjørn Alnes kom og viste meg bøker og illustrasjoner av den gamle gullvogna, har ting gått slag i slag. Vogna ble restaurert, treverket ble byttet ut og den ble malt. Nå ser den ut som den er ny.

Kroken kan fortelle at gullvognene ble kjørt opp til det som den gangen het Romsdalshorn stasjon. Der sto de på et sidespor i tre dager, og ble bevoktet av blant annet den norske forfatteren Nordahl Grieg.

– Jeg tenker at på lengre sikt så vil det bli en rekonstruksjon av hvordan vogna sto under krigen. Da blir det som i dag heter Trollveggen stasjon og gullvogna historiske minner. Med replika av gullbeholdningen og en vaktpost akkurat som det var den gangen. Det blir nok også et slags infoskilt som forteller historien til alle gullvognene, og hvordan de ble beskyttet under krigen.

Viktig krigsminne

– Det er veldig viktig å bevare et sånt krigsminne. For yngre generasjoner er dette veldig lenge siden, og dette kan hjelpe dem å få et innblikk i hvilken viktig rolle gullvognene hadde for snart 80 år siden.

Tor Christian Jevanord er enig med Kroken i at det er viktig å bevare krigsminner for at den kommende generasjon skal kunne få et forhold til vår historie.

– Det hadde vært veldig trist om et sånn krigsminne hadde blitt ødelagt helt uten videre. Derfor er det flott at Svein Kroken har fått vogna i stand og flytta den.

Lager utstilling

Jevanord er svært interessert i historie, og har nå fått jobben med å lage en utstilling ved gullvogna.

– Jeg har vært i kontakt med en engelsk historiker og lærer, ved navn Bob Person, som er svært interessert i gullvogna og historien rundt den. Han har blant annet skrevet en bok om gulltransporten under krigen, og han skal hjelpe meg å lage et infoskilt på engelsk så turistene kan lese og leve seg inn i historien rundt gullvogna.