Tirsdag var det foreldremøte på Rauma videregående skole. Rundt 35 foresatte kom for å høre folkehelserådgiver Lillian Bjerkeli Grøvdal presentere Ungdata-undersøkelsen – og for å høre andreårselever fra sosiologiklassen tolke funnene.

Elevene har diskutert svarene i klassen. Og de ville nyansere:

– Bare 70 prosent svarte, og det varierer veldig fra kull til kull hva man svarer. Det var 30–40 personer som ikke svarte, og det antallet har mye å si for hvilken veg det bikker, sier Isak Aak.

– Husk at det er et småskalamiljø på denne skolen, sier Andrine Lie.

Kari Knudsen mener det også er all grunn til å være kritisk til spørsmålsstillingen:

– Det ble spurt veldig vidt, sier hun. – På spørsmål om du hadde røyka hasj, så var det ikke en gradering på svarene om du hadde prøvd én gang siste 12 måneder eller røyka hver dag.

– Hva er bra med undersøkelsen?

– Vi får jo en kartlegging, sjøl om 30–40 personer ikke har svart. Men vi får vite at 17 prosent har prøvd hasj siste 12 måneder og 70 prosent drukket seg beruset, sier Isak Aak.

De synes også at 25 prosent som oppgir at de har slåss, er et ganske høgt tall.

– Her ser vi sammenheng med alkoholbruk, påpeker Kari Knudsen.

– Når det gjelder alkoholbruk, sies det at vi har blitt flinkere med åra. Og hvis du sammenlikner med våre foreldre og tidligere generasjoner, så ser jeg ikke for meg at det har endret seg så ekstremt, sier Andrine Lie.

– Hva kan gjøres?

Sigrun Kvam Lislien svarer: – Vi så at dem som har spansk arrangerte et maskeradeball. Der var det ti vakter, og alle var foreldre. Der var det så rolig og ting gikk så fint. Hvis foreldre stiller opp som vakter, så er det plutselig folk som passer på. Ja, russen stiller opp som vakter sjøl, men når du er 18–19 år og skal roe ned folk på 18-19; det er klart at du har ikke mye myndighet, sjøl om du har refleksvest og står rak ryggen. Du får ikke like mye tillit, sier Kvam Lislien.

Elevenes oppfordring er tydelig: – Still opp, foreldre!

Ifølge de fire elevene arrangerer russen på Åndalsnes rundt fem fester i løpet av skoleåret der elever fra hele skolen får være med.