Oppkjøringen til årets TV-aksjon er i gang! Mange har allerede sett og møtt Røde Kors-frivillige på stands i sitt lokalmiljø. Barneskole elever har gjennomført skoleløp en rekke steder i fylket vårt. Over hele Møre og Romsdal er det flott mobilisering av frivillige krefter for Norges største dugnad.

Årets TV-aksjon skal gå til mennesker rammet av krig og konflikt. Det er viktig å huske på at hvert eneste bidrag er viktig, om du går med bøsse, gir penger eller litt av din tid. Sikkert er det at du da hjelper et annet menneske.

Bare i Syria er 13 millioner mennesker i dag avhengige av humanitær hjelp. Det er så ufattelig mange som lider og vi skal hjelpe så mange vi kan. Også du kan hjelpe, for Røde Kors trenger mange bøssebærere den 23. oktober.

Se for deg at du bor i et land med krig. Dere er sultne og redde, du hører bomberegn, du vet at dere må flykte og at den du er glad i er syk eller ikke kan klare reisen. Kjenner du på frykten, fortvilelsen?

Men så vet du også at noen der ute prøver å hjelpe, prøver å komme fram med medisiner, vann og mat. Røde Kors klarer ikke å hjelpe alle, men vi prøver. Vi vil alltid prøve.I Syria er forholdene for de sivile nå verre enn noensinne. Antallet som behøver nødhjelp og helsehjelp, antallet som er alvorlig såret og antallet som er drept blir bare større og større.Gjennom årets TV-aksjon håper vi å gi livsviktig hjelp til mer enn to millioner mennesker, blant annet til Syria. Tre av fire syrere lever i dag i fattigdom. Seks millioner av disse er barn. 70 prosent har ikke tilgang på rent vann. Den fem og et halvt år lange krigen betyr at mange barn ikke har opplevd noe annet enn krig.

Det unike med Røde Kors er nettverket vi har, verden over, av frivillige. Mennesker som uten vederlag jobber, ofte dag og natt, for å hjelpe andre. I Syria hjelper 7.500 frivillige 4,7 millioner mennesker. Dette arbeidet er forbundet med stor risiko. Nettverket av frivillige i Røde Kors og Røde Halvmåne sørger for at hjelp kommer helt fram i hele landet, også på tvers av frontlinjene. De delerut mat, nødhjelp og utdanningsmateriell. Gjennom helseklinikker, førstehjelpsposter og ambulansetjeneste kommer helsehjelp og medisiner fram til syke og funksjonshemmede. Operasjonen i Syria er nå verdens største nødhjelpsoperasjon og Røde Kors og Røde Halvmåne ser lidelsene og roper om fred på vegne av de sivile. Men til tross for den ekstreme situasjonen, kan vi se noen få lysglimt: de siste dagene har Røde Halvmåne klart å få mat, vann og nødhjelp inn til byer som Madaya og Homs og ingeniører har fått krysse frontlinjene for å reparere vannledninger både i IS-holdte Raqqa og krigsherjede Aleppo. Én uke etter angrepet på en nødhjelpskonvoi i Aleppo, leverte 71 lastebiler livsviktig nødhjelp til 60.000 mennesker i fire byer i Syria.

Midlene TV-aksjonen samler inn 23.oktober vil, i tillegg til Syria, gå til ni andre land: Libanon, Sør-Sudan, Afghanistan, Myanmar, Somalia, El Salvador, Guatemala og Honduras. Midlene vil også gå til å hjelpe flyktninger som har kommet til Norge. I dette arbeidet er det også behov for nordmenn som vil gi litt av sin tid.

Det er mye kraft og stolthet å hente i det store løftet som TV-aksjonen er, for alle parter. Vi ser at vi klarer å hjelpe mange, hver time og hver dag, takket være støtten.Søndag 23.oktober håper vi mange griper sjansen og blir med, vi trenger 100 000 bøssebærere den dagen. Kanskje kan vi sette ny rekord i omsorg og frivillighet?

Sammen får vi hjelpen helt fram!

Med vennlig hilsen

Øystein Valde, Distriktsleder for Møre og Romsdal Røde Kors