Siden september 2017 har H, V, Frp, KrF og Uavh. hatt tre ulike synspunkt på hvordan skolestrukturen i Rauma skal være. Det gir et dårlig utgangspunkt for å samle Rauma i året som kommer.

5. september i år vedtok et samla kommunestyre hvor skolene i Rauma skal ligge i åra som kommer. En hadde blitt enig om å utsette nedleggelsen på Vågstranda, og få fortgang i byggingen av ny barne- og ungdomsskole i Måndalen. Initiativet til kompromisset kom fra Arbeiderpartiet, men det var et godt tverrpolitisk arbeid som lå til grunn for det endelige vedtaket. For eksempel bidro KrF til å forbedre vedtaket i formannskapet. Da kommunestyret ruslet ut i septemberkvelden, gikk praten lett og løst på tvers av partigruppene. Grunnlaget var lagt for å skape ro i en vanskelig sak. Det virker lenge siden nå.

28. november hadde flertallet i formannskapet kommet på andre tanker. Da vedtok H, V, Frp, KrF og Uavh. å ta vekk pengene til drift av tre ungdomsskoler i 2019, og de sa nei til ny ungdomsskole i Måndalen. Det hjalp lite at Ap, Sp og SV lojalt fulgte opp kompromisset fra september.

14. desember hadde det samme flertallet skiftet mening igjen. Da la man plutselig inn penger til drift av ungdomsskolene i fire år, mens ny ungdomsskole i Måndalen fremdeles fikk nei. I vedtaket, som ble vedtatt med de sedvanlige 14 mot 13 stemmene, presiseres det at man ikke tar endelig stilling til skolestrukturen før et bedre «beslutningsgrunnlag» er på plass. I debatten nektet Høyre å avklare om det kan være aktuelt å legge ned bare en ungdomsskole.

Hvordan dette kaoset til slutt ender, er jammen ikke godt å si. Elever, foreldre og ansatte blir nødt til å gå inn i jula helt uten å vite hvordan raumaskolen faktisk kommer til å bli i åra som kommer. Det er både trist og unødvendig.

Men denne saka handler om mer enn hvor skolene skal ligge – den skaper grobunn for et kontinuerlig motsetningsforhold mellom by og bygd. Det er uheldig. Vi trenger å samle oss, legge motsetninger til side og stå skulder ved skulder for å styrke både sentrum og bygder i Rauma. Da må vi føre en samlende og forutsigbar politikk. Skolevinglingen til H, Frp, V, KrF og Uavh. bidrar dessverre til det motsatte.

«Skolesaka er en seigpining av folket» skriver Åndalsnes Avis på lederplass lørdag. Det har avisa rett i.