Det slo ned som en bombe: En ny langrennshelt er tatt i doping. For bare noen måneder siden Martin Johnsrud Sundby og nå Therese Johaug. Langrennsløperne og skiforbundet er inne i sin største krise. To av våre største profiler har fått i seg ulovlige stoffer som står på dopinglista. Troverdigheten til skinasjonen Norge har fått seg en ny, alvorlig knekk.

Likhetene i sakene er like overraskende som de er tragiske; begge langrennsløperne er ofre for slurv og dårlige rutiner i det norske støtteapparatet. I Therese Johaugs tilfelle; hennes lege drar sjøl ut i et italiensk apotek og kjøper en salve uten å sjekke om den inneholder forbudte stoffer. Og Johaug stoler på legen. Det angrer hun i dag på at hun gjorde.

Johaug hevder hun er helt uskyldig og at hun ikke har gjort noe galt. Det blir det spennende å se om hun får gehør for. For i dopingsakene er det et prinsipp at idrettsutøveren sjøl har et ansvar for hva de får i seg. Dette prinsippet kan vi ikke se at den norske påtalemyndigheten i dopingsaker kan fravike i Johaug-saka.

Hvis Therese Johaug har tatt middelet for å prestere bedre, altså å jukse, så har hun handlet forsettlig. Det er det så langt ingenting som tyder på. Verken i forklaringene som er kommet fram så langt eller i mengde eller type forbudt stoff er det noe skulle tilsi at hun bør få en hard straff.

Vi synes Johaug hadde et godt poeng under torsdagens pressekonferanse når hun innrømte at hun som utøver har et ansvar for hva hun får i seg. Men hun la til at; ja, det var nettopp ansvar hun tok da hun spurte landslagslegen om salven inneholdt forbudte stoffer.

Norske langrennsutøvere har et verdens største og ressurssterke støtteapparat rundt seg. Hjelperne har ett mål: Å sørge for at løperne går raskest mulig på ski. Og i deres jobb handler det blant annet om å sørge for at utøverne ikke får i seg forbudte stoffer og blir tatt i juks. Det er her feilen har skjedd, og som gjorde at landslagslegen torsdag trakk seg.

Hva har utøverne et støtteapparat for – og skal ikke utøverne kunne stole på dem? Det er systemsvikten som skal straffes. Derfor må Johaug behandles mildt.