Skrevet av Malin Selvåg Hoem, tobarnsmor bosatt i Isfjorden, ansatt i Rauma kommune

Barn og Helse i fokus

Jeg er bekymret for manglende fokus på barn med overvekt i dagens samfunn. Jeg skulle ønske vi snakket mer åpent om dette temaet.

Min oppfatning er at kos er ensbetydende med inntak av sukker. Skal vi kose oss setter vi frem godteskåla. På tur tar vi blant annet med kakao, kvikk lunsj, mellombar, sukkerholdig saft og brus. Lista er lang. I vårt privilegerte land har vi store uteområder til felles bruk. På vinterstid brukes gapahuk, akebakker og skiløyper flittig. Vi kan tilbringe mange timer ute med lek og sosialt samvær. Alt er lagt til rette for fine dager. For noen gir selv disse dagene bismak da dette blir nok en arena for å innta sukker.

De som går ut av normen og velger å endre kostholdet opplever liten forståelse fra omverdenen. Hvorfor er det sånn?

Hva er galt med å ønske seg en bedre helse? Hvorfor føler man en trang til å tilby og friste med det usunne? Forståelse og respekt hadde vært å foretrekke.

Når man jobber mot en bedre helse er bursdager definitivt den største utfordringen. Det er mange i løpet av året og det serveres så mye at det ligner et koldtbord. Et koldtbord der hovedingrediensen er hvitt, raffinert sukker. Kjenner at jeg blir matt bare av tanken. Trenger man virkelig et inntak som snart dekker hele dagsbehovet i løpet av den korte tiden en bursdag varer? Det er de voksne sitt ansvar å lære barna de gode vanene. Barna lar seg friste og forsyner seg deretter. Når omgivelsene tilbyr de sukker til enhver tid så har det blitt en vane, ikke noe man nødvendigvis nyter. Hva med å snu om på vanene og heller lære barna gleden av å nyte et kakestykke?

Foruten bursdager har vi ferier og høytider. Dager man ofte tilbringer med venner og familie. Her igjen møter man på samme problem. Mangel på forståelse og uvitenhet som igjen ødelegger det man så hardt jobber mot. Nemlig ett liv uten å bekymre seg for hjerte- og karsykdommer, diabetes type II og søvnapne. Barna trenger ikke alt sukkeret som blir servert. Det de trenger er å ha det kjekt gjennom lek, vennskap, gode relasjoner, og at foreldre og besteforeldre bruker tiden sin med de.

Komplisert? Jeg kan forenkle det med følgende: Ved allergi er man påpasselig med hva man serverer. Vis samme respekt for de som ønsker en sunnere livsstil. Vanskeligere er det ikke. Det finnes gode alternativer som inneholder mer av det kroppen trenger og som metter mer.

Avslutningsvis vil jeg påpeke at vi er forskjellig sammensatt og for noen ligger genetikk i bunn. De er ekstra utsatt og må være enda mer påpasselig. Barn kan være aldri så aktive, men det er enkel matematikk: Energi inn og energi ut.  Barna trenger derfor at vi endrer matvanene våre og begynner å tenke nytt. Husk hvordan du prater til og rundt barna. Det er oss voksne de lærer av. Ingen fortjener den psykiske belastningen det er å få kommentarer på eget utseende og det å oppleve mobbing. Håper flere kan være med på denne tankegangen.