Skrevet av Alf Jevanord, Roe Ingar Setnes og Arne Skiri, på vegne av Fellesutvalget for bevaring av Rauma/Ulvåa.

Raumavassdraget har siden 1970 tallet vært gjenstand for store utbyggingsplaner.

Etter Gryttenutbygginga var gjennomført, lanserte Møre og Romsdal kraftselskap på midten av 70-tallet gigantiske utbyggingsplaner på vestsida av Rauma med en planlagt demning på 55 meters høyde ved utløpet av Ulvådalsvatnet innerst i Brøstdalen. Mange mente den gangen at dette ville medføre store og drastiske inngrep i natur og miljø og med dette som bakteppe ble Fellesutvalget for bevaring av Rauma/Ulvåa etablert. En sammenslutning av 15 lag og organisasjoner som ville arbeide for vern av vassdraget. Fellesutvalget drev i alle år et omfattende informasjons-og påvirkningsarbeide både lokalt og nasjonalt.

I de fleste av disse årene besto Fellesutvalgets arbeidsutvalg av 6 personer. De nå avdøde Bjarne Kylling, Kaare Fostervoll og Bjørn Jøran Pedersen samt de tre underskriverne av dette åpne brevet.

Mange ulike alternativer for utbygging ble lansert utover på 80-tallet.

I 1993 vedtok Stortinget varig vern av Raumavassdraget på grunnlag av de store natur-og miljøverdier og de store verneverdiene i vassdraget.

Etter vernevedtaket i 1993 har Fellesutvalgets oppgave vært å stå vakt om vernet. At varig skal bety varig.

Vassdragsvernet innebar i praksis at hele nedbørsfeltet er vernet mot kraftutbygging.

I denne sammenheng er det også riktig å nevne at etter vernevedtaket, er nå Rauma definert som et nasjonalt laksevassdrag samt at det er opprettet landskapsvern og nasjonalpark i store deler av området.

Med dette som bakteppe, ser vi nå med økende uro på de initiativ og utspill som har kommet fra ulike hold om å åpne opp for kraftutbygging i vernede vassdrag.

Med Dagsavisen som kilde (21.07.23) kan vi sitere følgende:

« Det bygger opp til omkamp om vernede vassdrag. Stortingsrepresentant Olve Grotle (H) er ute i Bergens Tidene med forslag om å oppheve vernet av flere vassdrag. Han viser til at Høyre har ti vassdrag på partiets liste for omkamp (Rauma var ikke med på denne listen - vår anmerkning). Det hører med til historien at H og FRP i fjor la fram et forslag om skånsom utbygging i vernede vassdrag. Et klart flertall på Stortinget avviste forslaget.»

Med Aftenposten som kilde (18.07.23) kan vi også lese at stortingsrepresentant Olve Grotle(H) fra Sunnfjord uttaler at ikke alle i regjeringspartiene er negative til utbygging av vernede vassdrag. Politikere fra AP og SP har tidligere kommet med uttalelser som åpner for utbygging, deriblant nåværende olje-og energiminister Terje Aasland (AP).

Fra Fellesutvalgets side er vi også kjent med at det fra lokalpolitisk hold i Verdal i Trøndelag, er tatt til orde for å oppheve vernet av Verdalsvassdraget for å kunne åpne opp for kraftutbygging.

Og vi er alle kjent med den vedvarende debatten om skiftet fra fossil til grønn energi og det stadig uttalte behovet for mere kraft. Så fokuset på vernede vassdrag må vi nok forvente vil fortsette.

Apropos grønn energi, så er det vel her på sin plass å nevne at EU har reist spørsmål om store deler av norsk vannkraft kan regnes som grønn med bakgrunn i de naturødeleggelsene som vannkraftutbygginger medfører.

Daglig leder Lars-Erik Paarup Michelsen i Norsk Klimatiftelse vil ha mere fornybar kraft, men mener det er en « ekstremt dårlig strategi» å utfordre gamle vernevedtak. En ting er at det gir mye støy per kilowattime, men enda verre - det vil svekke tilliten til det politiske systemet. Det vil være et signal om at man ikke kan stole på vedtak som er fattet. (Aftenposten 18.07.23)

Så til spørsmålene til våre lokale ordførerkandidater og til de politiske partiene som stiller lister til årets kommunevalg:

– Hvordan stiller du/ditt parti seg til vedtaket fra 1993 om varig vern av Raumavassdraget?

– Vil du/ditt parti på noe tidspunkt vurdere det som aktuelt å åpne for utbygging av Raumavassdraget helt eller delvis? Eventuelt få det utredet? ( vi vet det snakkes om skånsom utbygging, flomvern, ny teknologi etc).

– Hvordan vil du/ ditt parti forholde seg til at ditt parti/dine partifeller sentralt tar til orde for å oppheve vernet i vernede vassdrag for å åpne opp for utbygging?

– Fra både ordførerkandidater, enkeltpolitikere og parti er det kommet uttalelser om at Rauma skal være en ja kommune. Hva betyr et ja i denne sammenheng?

Vi vet at det er mange både lokalt, nasjonalt og ellers rundt omkring i verden som er opptatt av den videre framtid til elvenes elv i dalenes dal.

Lokaldemokratiets syn i slike saker vil være av stor betydning.

Derfor håper vi på klare, tydelige og avklarende svar fra våre lokalpolitikere.