Skrevet av ordførerkandidat Gaute Grøtta Grav, 2. kandidat Øyvind Hovde og 3. kandidat Ingunn Svelle Heinåli, Rauma Høyre

Vi leser med interesse at Rauma kommune har gjort et godt hopp på Kommunal Rapports Kommunebarometer for 2023. I denne teten er vi i godt selskap med andre «Rauma-lignende» kommuner som Oppdal (1), Vågå (3), Ulstein (5) og Stryn (17).

Kommunebarometeret er verken forskningsbasert eller autorisert av statlige myndigheter. Det er en journalistisk popularisering av status i norske kommuner innenfor 13 ulike områder hvor totalt 150 nøkkeltall inngår.

I tråd med populariseringen i vår tid, er det kommet flere slike barometer eller indekser. En annen er NHOs Kommune-NM. Her settes fokus på mer samfunnsmessige forhold rundt i Kommune-Norge som næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse samt kommunal økonomi. Her ble Rauma for 2022 rangert på 132. plass - en tilbakegang på 25 plasser fra 2020.

Ikke like morsomt å dra frem denne kåringa i media for posisjonen?

Vi har fått tilbakemeldinger fra velgere i Rauma som ikke merker hoppet oppover i «kommunebarometeret» i sin hverdag. Og det er ikke så rart; kommunebarometerets tall måler ikke hvor fornøyde vi som bor her er med tjenesten(e).

Nytten og potensialet i slike barometer kommer først hvis de studeres nærmere og brukes aktivt av kommunene i en kunnskapsbasert evaluering og videreutvikling. Og her gjelder det naturlig nok å beholde nivået på alle områder hvor en er god, og forbedre de områdene hvor en står svakt.

I «kommunebarometeret» - hvor Rauma gjorde det godt i år - kommer det fram et mer nyansert og interessant bilde dersom vi ser på rangeringene innenfor de enkelte områdene.

Nedenfor gjengis resultatene fra best til svakest:

– Klima og natur - her kommer Rauma på en 11. plass. Det burde glede «Verdens beste kommune for naturglade mennesker». – Pleie og omsorg har gjort et kjempebyks opp til rangering som 28 av landets kommuner. Tilbudet er svært godt, utfordringene ligger særlig innenfor formalkompetansen til de ansatte.

Vi i Høyre tar med oss tilbakemeldinger fra utslitte ansatte som ikke kjenner seg igjen i at alt går så bra innen pleie og omsorg. Deres hverdag har ikke blitt bedre, forteller de. Vi har også mange historier fra pårørende som forteller historier som ikke passer helt inn i barometerets tallsuksess. En utfordring med slike barometer og tall er altså at kartet ikke alltid stemmer overens med hvordan vi som innbyggere oppfatter terrenget.

Vi i Rauma Høyre tenker det er realt å si fra om utfordringer, og være ærlige på at vi har en stor jobb foran oss, fremfor å sminke situasjonen og feire - slik enkelte gjør nå.

– Deretter følger sosialtjenesten med en 38. «plass». Mye godt arbeid gjøres med aktivisering og utdanning.

– Den viktige grunnskolen er rangert som nr. 41. Det slår oss at kompetansen blant tilsatte i skolen vår er svært god og at det oppnås gode læringsresultater

– Vann, avløp og renovasjon rangeres til 65. plass. Her er det meste på stell, utfordringen ligger i løpende vedlikehold.

– Kommunal saksbehandling ligger sånn midt på treet - nr. 120. Her er det potensialet for å forbedre saksbehandlingstiden til fordel for utbyggere og næringsliv.

– Helse er også midt på treet med god fastlegedekning, men svak innsats på det forebyggende området.

– Barnehage og barnevern kommer dårligst ut av de personretta tjenestene. Barnevernet rangeres til 158. plass og barnehagene helt ned på 242. plass. Mens barnevernet sliter med saksbehandlingsfristene, har barnehagene utfordringer både med bemanningsnormer og formalkompetansen hos personalet.

Vi vil rette en stor honnør til både private og kommunale barnehager i Rauma, som scorer høyt på foreldreundersøkelser. Vi som bruker barnehagene i Rauma liker dem godt. Igjen er barometerets tall misvisende for tilfredshet. De positive opplevelsene fra brukerne harmonerer ikke med negative tall i barometeret.

– Kulturområdet ligger blant de 20 % dårligste kommunene slik dette området måles i kommunebarometeret. Rauma har en liten offentlig kultursektor, styrken ligger i frivilligheten.

– Til slutt så kommer Rauma ut på en 79. plass når det gjelder kostnadsnivå på tjenestene og helt nede på 197. plass når det gjelder økonomi.

Jevnt over leveres kostnadseffektive tjenester. Å fylle på disposisjonsfondet vil være en viktig oppgave når Rauma er ute av ROBEK.

I samfunnsdebatten skal meningene kunne være frie, men fakta verifiserbare. De ulike indeksene og barometrene som er utviklet for kommunal sektor de siste årene bør både kunne støtte debatter og meninger, men også brukes til å kontrollere at fakta som brukes stemmer. Og ikke minst gir disse dataene store muligheter for kunnskapsbasert utvikling - både av politikken og gjennomføring av politikken - selvsagt i dialog mellom innbyggere, folkevalgte og ansatte.