I 18 år har barn og ungdom hver fredag møttes på fritidsklubben, som nå driver på Korsbakken skole. At fritidsklubben fortsatt eksisterer, er ikke annet enn imponerende, og har bidratt samlende for bygdene på Nordsida.

Vi lar oss begeistre av hva man har fått til på Nordsida gjennom mer enn en halv generasjon – ikke minst står det respekt av jobben til Kjell Peder Gyldenskog, som har stått i spissen for fritidsklubben alle åra. Klubben er blitt en institusjon og tatt en helt naturlig plass i ungdommenes hverdag. Der møtes gutter og jenter fra 3. klassetrinn og oppover til spill og sosialt samvær. Og de strømmer til fra Mittet og Åfarnes i den ene enden, til Isfjorden i den andre. Hver fredag.

Fritidsklubber har i årtier vært gode møteplasser for barn og ungdom. Mange av oss som er betydelig eldre enn dagens ungdom husker nok at det i enhver bygd eller bydel med respekt for seg sjøl var egne fritidsklubber. Klubbene har vært en trygg arena å ha i oppveksten der man gjorde alt og ingenting – uten for mye påvirkning fra de voksne.

– Jeg kommer hit for å spille og møte kompiser, sa Audun Elias Dahle, en av ungdommene som vi snakket med da vi forleden møtte gjengen på fritidsklubben Nordsida.

Fritidsklubbene spiller en viktig rolle i kommunen og i lokalmiljøet. De er alternativ og supplement til eksisterende fritidstilbud for barn og unge. Ifølge organisasjonen Ungdom og fritid viser mange undersøkelser at ungdom, når de kommer i tenårene, søker seg bort fra prestasjons- og treningspresset i idretten til et uformelt samvær med jevnaldrende.

Sjøl om mange fritidsklubber har forsvunnet de siste åra, er 18 års drift på Korsbakken et eksempel på at ungdom vil bruke klubben, hvis bare tilbudet er der. Det er noe våre lokalpolitikere kan merke seg.