Skrevet av styret i Romsdalsmartnan

Vi nærmer oss uke 38. Det betyr høst og på med gummistøvler for enkelte. For «Femmerbanden» betyr det at vi arrangerer Romsdalsmartnan nok en gang, forhåpentligvis til gleder for deg. Første gang omtalt skriftlig i 1533 og fremdeles i live.

Hvis overskriften skulle skremme, kan vi øyeblikkelig bekrefte at Romsdalsmartnan (RM) går sin gang også i 2023. Dette på tross av, eller muligens på grunn av, en liten gruppe entusiaster med fokus på martna.

Ingen av oss blir yngre, og under evalueringen av hvert arrangement, stiller vi oss Det Store Spørsmålet: orker vi en gang til?

Svaret så langt har vært ja. Etter RM tar vi gjerne en liten fest, så holder vi litt avstand og lar inntrykkene synke inn. Plutselig kommer inspirasjonen tilbake og vi gyver løs på ny martna.

Vi har en annen tradisjon som går tilbake til 1973. Dette året så Raumastatuetten dagens lys. Denne utmerkelsen deles ut til en eller flere idrettsungdommer fra Rauma, og er en påskjønnelse for gode prestasjoner i idrett. Nå er denne tradisjonen 50 år gammel og vi skal selvsagt dele ut prisen også i år.

Det vi noterer oss, er at oppmerksomheten rundt Raumastatuetten ser ut til å dovne vekk. RM har i flere år invitert lag og foreninger til å lansere kandidater. Her har responsen vært meget lav. Videre ser vi at oppslutningen rundt utdelingen begrenser seg til vinnerens familie og noen tilhørere.

Spørsmålet vi stiller oss er da er om Raumastatuetten har utspilt sin rolle, i en idrettsverden hvor millionene ruller. Her utfordrer vi deg som leser:

- skal tradisjonen leve videre?

- skal form og innhold endres?

- har Raumastatuetten gått ut på dato og bør vrakes?

Ta gjerne kontakt med oss. Vi vil bli bedre og ønsker innspill fra vårt publikum.

I fjor startet vi, sammen med Nabo`n Pub og Raumarock, en ny plattform for aktivitet i sentrum: HENDELS.

Målet er å etablere Oktoberfest som en tradisjon i Rauma. Responsen fra dere, våre gjester, vil vise om det kan bli en tradisjon.

Velkommen skal du være.

Styret i Romsdalsmartnan: Fra venstre Morten Leergaard, Tone-Brit Sandsmark, Svein Arne Solåt, Frode Larshus og Walter Rovick. Foto: Evy Kavli