– Jeg begynte så smått å sette melodi til diktene etter at Mittetdalen historielag ga ut ei bok med diktene og historien om Jo-Bertel i 2021. Etter dette ble jeg oppfordret av mange til å fortsette med det, forteller Reidar Dahle.

Resultatet er blitt til en cd-utgivelse og onsdag 13. mars slipper Dahle albumet «Jo-Bertel og i».

Bygdeskald

Jo-Bertel, eller Bernhard Mittet, som var hans egentlige navn, ble født i 1903 og døde i 1981. I tillegg til å skrive dikt var Jo-Bertel kjent, både i og utenfor bygda, for å være spillemann, blant annet som en del av Rauma spellemannslag. Av lokale beskrives han ofte som en bygdeskald.

Av yrke var Jo-Bertel gårdbruker på Ytre-Mittet hele sitt liv. Han hadde seterstøl på Ytre-Mittetsetra og ei fiskebu ved Bolfjellvatnet. Disse stedene og turene omkring er hyppig skildret i diktene. Jo-Bertel skrev mye om de nære ting og naturen rundt heimplassen, men også om menneskenes livsløp.

– Jeg kan huske både jobua og fjøsen, men nå er begge borte og stølen er grodd igjen, forteller Dahle, som også har et slektsforhold til Jo-Bertel siden han var bror til Dahles bestemor.

Slik ser coveret ut. Det er laget av Anita Reinås Dahle. Foto: Anita Reinås Dahle.

Blir også digitalt

Dahle kan videre fortelle at utgivelsen i første omgang blir å få tak i i cd-format, men at den etter hvert også kommer på digitale plattformer.

– Albumet lanseres på forsamlingshuset Mittun på Mittet, der jeg og Bertel-bandet også vil framføre flere av låtene fra albumet, forteller Dahle.

Her blir det også servering av både kaffe og noe å bite i.

Romsdal Amt er et av bandene Reidar Dahle har spilt i. Her er et bilde fra tidlig på 70-tallet. Fra venstre Kjell Dahle, Bjarne Dahle, Reidar Dahle, Ola Holm og Arne Ottar Ødegård. Foto: Privat

Dahle er en kjent lokal musiker med mange ulike prosjekter bak seg. Han har spilt opp til dans på lokale forsamlingshus helt siden 70-tallet, blant annet sammen med brødrene Kjell og Bjarne.

«Jo-Bertel og i» har Dahle spilt inn selv i sitt private studio, og med seg har han Trond Salthammer på gitar og mandolin, Bernt Hansen på kontrabass og Roberth Lien på trommer. Bjørn Ove Hagseth i Molde har mikset albumet.