UKM er blitt arrangert i Rauma med varierende antall deltakere. Etter to år med rekorddeltakelse, ble det kun sju innslag på den lokale UKM mønstringen i februar i år.

Det ble en vekker for kulturstaben i kommunen, som i år har valgt å satse knallhardt på å få flere deltakere til arrangementet 10. februar 2018. To som tidlig gikk i bresjen for å redde UKM, var Ida S. Skarshaug og Jorunn Marie Remen.

Veteraner

De to er selv veteraner i UKM sammenheng og har vært med fire ganger. Denne gangen blir de også med; som arrangører.

– Vi er meldt på i den sjangeren og tar også på oss mye av ansvaret for UKM 2018, sier Jorunn.

De har også tatt på seg oppgaven og rekruttere flere deltakere. De to er nå på turne rundt om på skolene i kommunen, sammen med damene fra kulturhuset; Marit Scheide og Grethe Rødseth.

– Vi er med som kommunens representanter, men holder oss mest i bakgrunnen.Vi vil at ungdommen skal få ansvaret for mest mulig av dette, sier Marit.

Turneen startet på Vågstranda skole tidligere på dagen og etter appellen på Måndalen skole, går turen videre nordover.

– Har det vært stor respons så langt?

– Ikke så mye enda. Det er nok litt flaut å si så mye i plenum, men jeg tror mange tar det innover seg og går i tenkeboksen, sier Jorunn.

- Det er viktig å så frø så tidlig som mulig, mener Ida.

Viktig arena

De to er flinke til å formidle til elevene hvor mye deltakelsen på UKM har betydd for dem og presiserer at man kan delta i hva som helst, egentlig.

– Det er helt sikker mange som kan ta bilder her. Er det noen som maler kanskje? Motocross går også an, forteller Ida til elevene, og legger til at de har fått venner for livet ved å delta på UKM.

– Man får selvtillit og blir mer trygg på seg selv ved å få vist frem hva man kan, sier Jorunn.

På spørsmål om det er noen i lokalet som kunne tenkt seg å bli med, er det noen hender som går i været. Det var særligt tre gutter som synes UKM hørtes moro ut.

– Jeg har lyst, men vet ikke helt hva jeg kan bidra med, sier Mikael Moen.

Men han og kameratene Markus Vold Bruaset og Lars Håkon Venås liker vitenskap og alle tre skal gå i tenkeboksen.

– Vi må gå i tenkeboksen, sier vennene Mikael Moen, Markus Vold Bruaset og Lars Håkon Venås som har lyst til å delta på UKM, men vet ikke med hva ... enda. Foto: Evy Kavli
– Dere kommer ikke til å angre på hvis dere blir med på UKM, presiserer Ida og Jorunn til elevene på Måndalen skole tirsdag. Foto: Evy Kavli