Marit Wadsten er fortsatt primus motor for det stort anlagte «Spelet om Mardøla». Hun har store forhåpninger om at årets kulturbegivenhet under Mardalsfossen blir minst like suksessrik som den aller første oppsetningen av det spekatulære dramaet i fjor.

I løpet av fire dager, fra 9. til 12. august, blir det på nytt storslagent drama på idylliske Mardalsbøen ved Eikesdalsvatnet.

Endringer

– Årests spel blir i grove trekk det samme som i fjor. Men noen mindre endringer gjør vi, og noen roller får nye skuespillere. Ellers øker vi fra tre forestillinger i fjor til fire i år.

– Det tyder på at dere forventer dere minst like stor interesse for spelet i år?

– Ja, alle forestillingene i fjor ble jo utsolgt, og vi håper naturligvis at det samme skjer i år. Vi har prioritert å markedsføre spelet primært i vår egen region, og det har ikke vært noe problem å få folk fra vår landsdel til å ta turen til Eikesdalen. Det er jo en kjent destinasjon som mange gjerne vil besøke.

PRIMUS MOTOR: Marit Wadsten har gjennom flere år arbeidet for å holde liv i minnene om om Mardølaaksjonen i 1971, blant annet gjennom oppsettingen av Spelet om Mardøla. Foto: Stein Siem

Marit Wadsten håper at også raumaværinger vil ta turen til Eikesdal i løpet av de fire spel-dagene.

Minstevassføring

– I dag er det ikke lenger den gamle konflikten mellom folket i Romsdalen og Eikesdalen vi ønsker å fokusere på. Det viktigste for oss nå er å oppnå tilslutning til vårt ønske om å få tilbake minstevannføringa i Eira/Aura-vassdraget. Vi opplever nå heldigvis også en positiv holdning fra Rauma kommune om et samarbeid om revisjonen av reguleringsbestemmelsene for Gryttenutbygginga, sier Marit Wadsten.

Hun har også en tanke om at det er en nær sammenheng mellom den historiske Mardølaaksjonen og kampen mot utbygging av Rauma/Ulvåa-vassdraget på 1980- og tidlig 1990-tall.

– Mardalsfossen gikk tapt, men Mardølaaksjonen bidro til at opinionen også i Rauma snudde i løpet av årene som fulgte. Det resulterte i Rauma/Ulvåa ble varig vernet, og på ett vis kan man si at det var Mardølaaksjonen som til slutt reddet Raumaelva, sier Wadsten.

DANS: Fosseprinsessa viser seg først som en fjern fantasi helt oppe i skogkanten. Foto: Kjetil Svanemyr
GJENSKAPT: Den ikoniske scena der økofilosofen Sigmund Kvaløy Setereng bæres bort av politiet blir gjenskapt nesten ned til minste detalj. Foto: Kjetil Svanemyr