- Takk for en verdig prisutdeling, sa landslagssjef for det norske herrelandslaget i fotball, Per-Mathias Høgmo.

Han var en av de siste talerne i rekka som gratulerte Kjetil Siem med Rauma kommunes kulturpris for 2014, da den ble delt ut, lørdag kveld.

- Kjetil er en verdensmann. Men han glemmer ikke familien eller hvor han kommer fra. Den ene dagen har han møte med internasjonale storheter, og den neste møter han fire lokale fotballedere til lunsj på Holmemstranda. Det er Kjetil i et nøtteskall, sa Høgmo, blant annet.

- Vi klarer ikke å leve i fred

Kjetil Siem innrømmet at han ble rørt av alle fine ord, men han klarte å røre forsamlinga sjøl, da han først fortalte litt om sin barndom og sin reise fram mot Handshake For Peace, som nå har blitt verdensomspennende i internasjonal fotball.

- Vi lever på et lite sandkorn i universet, men vi klarer ikke leve i fred med hverandre, sa Siem i sitt innlegg til stor ettertanke.

Og ikke minst rørte han forsamlinga da han ga bort både blomsterbukett og prispenger til rektor ved Åfarnes skole, Idunn Frøyshov Pharo.

Han skulle opprinnelig bare gi bort pengene, men da Pharo skrøt av hvor flott hun synes det var at Siem besøkte skolen, og fikk med seg Høgmo også, fant Siem ut at hun like gjerne skulle få blomsterbuketten også.

- Jasså, de hadde vel ingen andre kandidater da...

Siems ønske er at pengene kommer til nytte blant annet i arbeidet med at skolen har blitt verdens første Handshake For Peace-skole.

- Jeg har et forhold til denne skolen, slo Siem fast.

Ifølge programleder Nils Ivar Heggem skal Siems mor ha kommet med følgende kommentar da hun fikk høre at Kjetil skulle motta kulturprisen: "Ja, de hadde vel ingen andre kandidater da".

- Men det kan jeg forsikre at vi hadde, sa ordfører Lars Olav Hustad, som også leder formannskapet, som er jury til prisen.

Kvelden ble pyntet med deler av Åtte Potte Rømme, som for anledninga kalte seg Fire Merker Smør, og som framførte vakker sang.

Fikk LFK-skjerf

Tre av brødrene til Kjetil; Stein, Håvard og Arnt hadde et artig innslag som kronen på verket etter at Arnt hadde hyllet bror sin verbalt og med bilder på en fortreffelig måte.

Og som en takk fra skolen til Kjetil hadde en rekke elever møtt fram og laget et musikkinnslag.

Roar Draagen, styreleder for Norsk Fjellfestival, og Lillian Dahle, leder for Langfjorden Fotballklubb, var også naturlige talere. Kjetil Siem er nemlig arkitekten bak begge organisasjonene, og Dahle benyttet anledninga til å gi både Siem og Høgmo LFK-skjerf.

- Vi er stolt over generalsekretæren vår, sa Dahle, og fortalte hvordan verdensmannen Siem tok turen til årsavslutninga til den lokale klubben, for å være med på å dele ut premier.

Kjetil Siem har tidligere blitt kåret til "Årets Raumaambassadør".