Det sto kø inn til Skolehagen fredag kveld. Etter den tradisjonelle messa i stavkirken gikk folk opp til museet for å spise rømmegrøt og fortsette feiringa.

- Jeg har vært med på denne feiringen i Rødven mange år tidligere, men det er jo første gang de arrangerer det her på Skolehagen. Det er hyggelig med litt variasjon og artig å være på et museum. Jeg har aldri vært her før, forteller Arne Ivar Krohn, en av de fornøyde gjestene.

100 gjester

Dette er det 31. året det blir arrangert Olsokfeiring i Rødven og Ingrid Hunnes, styremedlem i Rødven museum Skolehagen, er storfornøyd med oppmøtet.

- Det har nok aldri vært så mange her før. Jeg har solgt over 70 grøtbilletter og det er mange her som ikke skulle spise middag, så med oss som jobber her anslår jeg at vi er rundt 100 stykker. Vi hadde bare dekt på til litt over 50, men det virker som at folk finner seg plasser her og der.

Ivar Knudsen Stangenes

Skolehagen er et bygg fylt med historie. Per Arne Skomsø, leder av museet, leste opp et kåseri som starter på tidlig 1800-tallet og går fram til i dag. Sentralt i historien står Ivar Knudsen Stangenes som var utdanna lærer i 1830 og fikk være skoleholder i Rødven. I 1834 var han med å arrangere den første 17. mai feiringa på landsbygda i Norge, nettopp i Rødven.

I 1839 kjøpte han tomta over stavkirken, ryddet den for kratt og stein og bygde et hus i to høyder. I den andre etasjen innredet han en skolestove. Den nye skolehagen ble et kultursentrum, med undervisning for barn på formiddagen og med de voksene på kvelden i bibelkunnskap, norsk og sang.

Hemmelig museum

I dag er museet kun åpent etter avtale og drives av et knippe engasjerte frivillige. Hunnes forteller at det kan være interessant og gjøre flere arrangementer i framtiden for å få blest rundt museet. Det har den største samlinga av antikviteter og gamle gjenstander i Romsdal, men museet har nærmest vært en hemmelighet fram til nå, forteller Skomsø.

Ingrid Hunnes tok i mot gjestene til årets Olsokfeiring. Foto: Wilde Siem
Per Arne Skomsø var fornøyd med at det kom gjester fra Molde, Mittet, Fræna og til og med Lesja. Foto: Wilde Siem