Det var egentlig Christian Fjeldbu, Berit Rødstøls ektemann, som begynte å jobbe med boka.

- Han hadde begynt å tegne og skrive, men så gikk det litt i stå og han lurte på om jeg ville bidra. Jeg gjorde det, og så vaklet det litt på seg, forklarer Berit Rødstøl, som for få dager siden fikk den rykende ferske barneboka, Frøppeldunk, i hendene.

Hun har skrevet teksten, mens han har laget illustrasjonene.

- Også for voksne

- Han har jobbet mer med illustrasjonene enn det som er vanlig med barnebøker, og forlaget har vært begeistret hele vegen, sier Rødstøl som tidligere har gitt ut romanen Himmelreisande (2010), dokumentarboka Norge Rundt på 50 år (2005), og bidratt med ei novelle i novellesamlinga Markèr som ulest.

Boka, som er ei høgtlesningsbok for barn mellom seks og ni år, er inspirert av ekteparets miljøengasjement.

- En økofabel, kaller dere den. Hva er det?

- Det er ei fantasifortelling som handler om økologi og miljøvern. Du treffer noen fantasivesen inni der, forklarer Rødstøl.

Hun håper boka kan være en liten tankevekker.

- Først og fremst vil vi lage ei god historie, men jeg synes det er viktig at også barnebøker kan handle om større og viktige tema. Det er mye tull og fjas i denne boka også, men bunnlinja er alvorlig. Det handler om hvordan vi behandler naturen rundt oss, og konsekvensene av det, fortsetter forfatteren som til historia har latt seg inspirere av blant annet Mardalsfossen og opplevelser fra eget liv.

- Barndomsheimen til Christian er nå truet av skogsdrift. Vi har kjent det på kroppen, og det kan også gjenspeile seg i boka.

Småbarn og deadline samtidig

Rødstøl kaller boka et overskuddsprosjekt som langt på veg har blitt til gjennom diskusjoner lørdagskveldene, eller på lange kjøreturer til familie på Østlandet.

- Men at begge hadde deadline samtidig ble utfordrende for oss småbarnsforeldre. Det ble nesten en kamp om hvem som skulle få jobbe, sier Rødstøl leende.

Hun forteller at de begge har jobbet intenst for at dette skulle bli et produkt de kan være stolte av.

- Vi hadde ikke lyst til å lage noe halvvegs. Og vi er veldig fornøyd med resultatet.

Drar på turne med bokbåten

Frøppeldunk kommer ut i begynnelsen av oktober, og allerede i slutten av måneden skal ekteparet på "turne" med boka på bokbåten Epos. Paret skal innom Måndalen, Åfarnes og Vistdal. Rødstøl deltar også på litteraturfestivalene på Stord og i Aurdal i høst. I tillegg forteller hun at en agent jobber med mulighetene for salg av boka til utlandet.

Rødstøl er utdannet forfatter og dokumentarfilmregissør. Boka er Christian Fjeldbus debut. Han har en mastergrad i kunst og håndverk, og jobber i dag som lærer ved Åfarnes skole. Ekteparet bor på Holm.

Berit Rødstøl og Christian Fjeldbu Foto: privat