– Filmen handler jo om ei bok som er et fenomen, nemlig Fifty Shades of Grey. Jeg tenkte derfor at det hadde vært kjekt om vi kunne hatt ei samling i biblioteket før visning av filmen nå på fredag, sier biblioteksjef i Rauma, Sondre Mula Myhre.

Han inviterer voksne til å komme og høre han lese litt fra den, og andre erotiske bøker.

– Jeg er vant til å lese for barnehagebarn og skoleklasser, og jeg tenker at det ikke er noe i vegen for å lese for voksne også. Det kan hende at noen synes det blir kleint, men det får vi ta med litt humor, sier han.

Fra sensur til høgtlesning

Biblioteksjefen vil også fortelle om den erotiske litteraturens historie.

– Erotisk litteratur har en flere tusen år gammel tradisjon. Det er for eksempel flere saftige parti i Bibelen, sier han og nevner videre Canterbury-fortellingene og Decameronen av Boccaccio som bøker med erotisk innhold.

– Dette er bøker som tidligere, i alle fall opp til 60-tallet og kanskje også 70-tallet, kan ha blitt oppbevart i et skap bak skranken på biblioteket. Historisk har biblioteket drevet sensur med hva folk får lese og ikke. Man har gjerne sett litt nedover nesen og sagt at; denne synes jeg ikke egner seg for deg. Og det har gjerne blitt sagt til unge folk og til jenter. Det har gjerne vært godt voksne menn som ble sett på som egnet til å lese disse.

Biblioteksjefen sier det nå er et annet fokus i biblioteket, og at han ikke legger seg oppi hva folk leser.

– Det har jeg ikke noe med.

Flere leser erotikk med e-bøker

Mula Myhre sier at de ser at de erotiske bøkene som Rauma folkebibliotek har, er i sirkulasjon.

– Og så er det generelt blitt en revolusjon i lesingen av erotisk litteratur. Det er på grunn av e-bøkene. De gjør at man slipper å se bibliotekaren i øynene når man låner dem, og man trenger ikke kjøpe dem i den lokale bokhandelen.

Andre arrangement

Biblioteksjefen benytter også anledningen til å fortelle at det blir et arrangement for barn på biblioteket snart også.

– 2. september skal vi ha avslutningsfest for sommerles. Da skal vi feire hvor mye barna har lest i sommer.

Biblioteksjef Sondre Mula Myhre. Foto: Ellinor Rørvik Lothe